preporod

Svečano otvorena džamija u Krkojevcima: Tespih džamija u medžlisu

(MEDZLIS.BA / MEDžLIS SANSKI MOST)

U prigradskom naselju Krkojevci u Sanskom Mostu, 7. augusta 2022. godine, upriličeno je svečano otvorenje novoizgrađene džamije koja će nositi naziv po imenu ashaba Božijeg poslanika, „Abdurrahman ibn Auf“.

Program svečanog otvorenja je počeo u prijepodnevnim satima učenjem ašereta, kojeg je proučio Selmir-ef. Hurić te riječima dobrodošlice koje je uputio prvi imam Hamzibegove džamije.

Glavni imam Medžlisa Mirza-ef. Žerić osvrnuo se u svome obraćanju na proteklu godinu kada je počela izgradnja ove džamije te izrazio svoje zadovoljstvo i zahvalnost dragom Bogu što je imao priliku kroz saradnju bolje upoznati čestite muslimane Krkojevaca i s njima zajedno „navinuti tespih“trideset treće džamije, koliko ih je sada na području Medžlisa Sanski Most.

U svojstvu domaćina, prisutnima su se obratili načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović koji je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku, s općinskim službama i administracijom biti dio podrške pri izgradnji ove lijepe džamije.

U ime donatora za izgradnju džamije „Abdurrahman ibn Auf“– humanitarne kuvajtske organizacije Ihja al turas al islam, na svečanosti su bili prisutni Ismir Karaga, direktor humanitarne organizacije Izvor dobročinstva iz Sarajeva, te Harmin Suljić, projekt menadžer. Gospodin Karaga je prenio selame i hajr-dove naše braće iz Kuvajta, posebno rukovodstva spomenute organizacije koji opravdano nisu mogli biti prisutni na svečanosti.

Vjernicima se prigodnom besjedom obratio i bihaćki muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji je čestitao rukovodstvu Medžlisa na čelu s glavnim imamom Mirza-ef. Žerićem i predsjednikom Izvršnog odbora Nurijom Jakupovićem na uspješnom okončanju izgradnje ovog hajrata, ali i na brojnim drugim projektima koje realizuje Medžlis Sanski Most.

„Imam potrebu spomenuti još jednu lijepu stvar koju sam primijetio ovdje, a to je odlična i nadasve korektna saradnja glavnog imama i načelnika općine Sanski Most u plemenitim i hajr-projektima koje inicira i realizira rukovodstvo Medžlisa, što je za svaku pohvalu, jer je univerzalni kur’anski princip i savjet: ‘Međusobno se potpomažite u dobročinstvu i čestitosti’ i vi ste lijep primjer primjene tog principa“, kazao je muftija Kudić.

Izaslanik reisul-uleme na svečanosti otvorenja džamije bio je dr.

Mustafa Prljača, koji se na kraju svečanosti obratio prisutnima. On je čestitao mještanima ovog naselja na izgradnji džamije kao svog duhovnog orijentira u vremenu i prostoru u kojem žive. Dr. Prljača je na kraju svoga obraćanja, kako je to i uobičajena praksa, proglasio ovu džamiju otvorenom i vakufom Islamske zajednice i muslimana u Bosni i Hercegovini.

U toku programa dodijeljene su i zahvalnice zaslužnim pojedincima i pravnim subjektima koji su dali veliki doprinos u izgradnji džamije u Krkojevcima: humanitarnim organizacijama „Ihja turas al islami“iz Kuvajta i „Izvor dobročinstva“iz Sarajeva, vakifima zemljišta za džamiju Emsudu Kadiriću i Anelu Varmazu, Općini Sanski Most, predstavniku izvođača radova d.o.o. „Vrbanja“, Ishak-ef. Ahmetoviću (HU „Medaljon iz Austrije), te Nedžadu Nećku Hasanbegoviću i Mirsadu Bašiću.

Uručena je i zahvalnica glavnom imamu MIZ Sanski Most Mirza-ef. Žeriću za nesebičan i nemjerljiv doprinos u izgradnji džamije u Krkojevcima.

Podsjetimo, 4. juna prošle godine postavljen je kamen temeljac za izgradnju ove džamije i njena izgradnja trajala je malo više od godinu dana. Inicijativa za gradnju krenula je od rukovodstva Medžlisa Sanski Most i mještana naselja Krkojevci, a do realizacije ovog hajrata je došlo ponajviše zahvaljujući korektnoj saradnji Medžlisa s humanitarnom organizacijom Izvor dobročinstva iz Sarajeva, a ponajviše dobroti dobrog i bratskog naroda Kuvajta koji je, na apel predstavnika humanitarne organizacije Ihja turas al islami u samo jednom danu sakupio finansijska sredstva za njenu izgradnju.

Medžlisi | Duhovnost

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282093460589534

Islamska Zajednica