preporod

Obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima

Prigodnim programom kod spomen-turbeta u Čerkazovićima 10. septembra je obilježena 30. godišnjica stradanja Bošnjaka u Čerkazovićima i Ljoljićima u općini Jezero.

JAJCE-ONLINE

Pored velikog broja mještana i gostiju iz drugih gradova na obilježavanju nije prisustvovao niko iz javnog i političkog života. Prema riječima mještana, koji su ogorčeni na određene političke elite, za njih je to ništa novo. Iako je izborna godina tradicionalno se nastavilo zapostavljanje Bošnjaka u RS-u, pogotovo s viših nivoa vlasti.

Vjerski program ovom prilikom predvodili su glavni imam MIZ Jajce Zehrudin-ef. Hadžić, šejh Ramiz-ef. Bećirović i imam džemata Šipovo Sadik-ef. Đulabić.

„Mi ne možemo vratiti naše najmilije, žrtve zločina, šehide, ali ono što možemo jeste da ih se sjećamo, učimo Fatihe i radimo dobra djela za njihove duše. Posebno ono što možemo uraditi jeste da odgojimo našu djecu i buduće generacije, na način da neće nikada dozvoliti ono što smo mi, da budu žrtve zločina i da na svakom koraku uče Fatihe šehidima, nego da se odlikuju osobinama gazija, odvažnih, pametnih i dobrih komšija. Posebno da nikada ne budu žrtve zločina, a ni dželati jer nas islam uči da budemo u miru s drugima i širimo mir“, istakao je glavni imam Hadžić.

Jezero i Šipovo političari rijetko posjećuju. Glavna spona s Federacijom BiH odvija se preko Medžlisa Jajce.

Pripadnici Vojske RS-a 10. septembra 1992. godine okupili su mještane sela Ljoljići i Čerkazovići te ih odveli do mjesta Tisovac, gdje su ih strijeljali. Tada su ubijena 23 civila, a četiri su ranjena. Kasnije su ekshumirani iz jame Draganovac nedaleko od Čerkazovića.

Zajednička dženaza klanjana je u Vincu 12. maja 1999. godine, gdje je pokopano 19 tijela, dok se još uvijek traga za Adnanom, Adamom i Selvedinom Karahodžićem.

Za ovaj zločin Vijeće Suda BiH u aprilu 2008. godine osudilo je Mirka (Špire) Pekeza na 21 godinu zatvora, Mirka (Mileta) Pekeza na 29 godina i Milorada (Ljupka) Savića na 21 godinu zatvora dok, kako se navodi, organizator ovog zločina Jovo Jandrić nikada nije uhvaćen niti procesuiran, stoji u priopćenju.

Porodice traže da konačno budu pronađeni posmrtni ostaci njihovih najmilijih, a istovremeno traže pravdu i kažnjavanje glavnih aktera ovog strašnog zločina.

Medžlisi

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282140705229790

Islamska Zajednica