preporod

Eho 27. manifestacije “Slobodarski dani viteškog Bužima”

HAMDIJA NESIMOVIć

I ove godine od 4. do 15. augusta, raznim sadržajima, u okviru 27. manifestacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“Bužimljani su se prisjetili komandanta i heroja generala Izeta Nanića te obilježili 30. godišnjicu formiranja 505. viteške bužimske brigade.

Ovo je jedinstvena manifestacija u Bosni i Hercegovini s jedanaestodnevnim programom prožetim religijskim, historijskim, kulturnim i sportskim događajima. Uz to, izuzetno praćena i posjećena.

Slavljenje pobjede i slobode

Nakon svečanog prijema za zvanice i goste kojeg je priredio načelnik općine Bužim Mersudin Nanić i posjete turbetu generala Izeta Nanića i Muzeju 505. viteške brigade, na Trgu Alije Izetbegovića 4. augusta 2022. godine održana je 21. po redu Večer Kur’ana na kojoj su učestvovali hafizi Aziz-ef. Alili, Burhan Šaban, Suad-ef. Šahinović, Ahmed-ef. Alili, Nihad Buljubašić, Nermin-ef. Bahtanović i Imran Bahtanović.

Manifestaciju je otvorio načelnik općine Bužim Mersudin Nanić. Prilikom otvorenja manifestacije okupljenima se obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

“Ne postoji nijedna druga manifestacija u našoj domovini, koja ima ovakav patriotski značaj, da počinje ovakvom jednom svečanošću. Velika je čast sjetiti se najboljih sinova naše domovine, te evocirati uspomene na njihov veliki i neprocjenjivi doprinos u odbrani domovine i naroda”, istakao je muftija Kudić.

Muftija ljubljanski Nevzet-ef. Porić u svojstvu izaslanika reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića je izrazio zadovoljstvo što Bužim ima ovakvu manifestaciju i što su se najbolji sinovi Bužima tako snažno i srčano odazvali odbrani domovine Bosne i Hercegovine.

“Mi smo u proteklih nekoliko mjeseci klanjali dženaze u Srebrenici, Prijedoru i drugim mjestima gdje su naši ljudi mučki ubijani tokom agresije na BiH, a danas, ovdje u Bužimu, mi slavimo pobjede i slobodu. Posebno je važno što to činimo na ovakav način i da s posebnom pažnjom odajemo počast našim najboljim vitezovima i njihovom komandantu Izetu Naniću. Ovaj tridesetogodišnji mladić nam je poručio da poslije rata moramo biti jedinstveni i bez podjela”, naglasio je muftija Porić.

Tevhid i historijski čas na Ćorkovači

Sutradan, 5. augusta, na dan kada je prije dvadeset i sedam godina poginuo komandant general Nanić, na platou Ćorkovače proučen je tevhid pred duše najboljih sinova naše domovine. Tevhidu je prethodila posjeta lokalitetu pogibije generala Nanića, pješački marš “Putem bužimskih vitezova” u kojem su osim Bužimljana učestvovali gosti iz Doboj-Juga, Zenice, Sarajeva, Bihaća, Gate, Velike Kladuše, Ključa, Bosanske Krupe, Cazina i Srebrenice, kao i biciklistički maraton “Uspon na Ćorkovaču”. Uslijedila su obraćanja načelnika Mersudina Nanića, ministra za pitanja boraca i RVI USK-a Samira Jašaragića, ratnog komandanta Seada Jusića, generala Nedžada Ajnadžića i izaslanika reisul-uleme muftije ljubljanskog Nevzet-ef. Porića, dok je dovu proučio bihaćki muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić. Historijski čas je održao pripadnik Čete specijalnih namjena

„Hamza“Nermin Šabić Čupo.

Sportske aktivnosti bile su zastupljene kroz malonogometni, stonoteniski, šahovski, te viteški turnir u streljaštvu, ženski i muški, odbojkaški turnir na pijesku, „Šaran-kup 2022“, međunarodni nogometni turnir OFK Bratstvo Bužim, moto i super maraton.

Među kulturnim dešavanjima održane su promocije knjiga: „Odbrana Sarajeva II“(general Nedžad Ajnadžić), „Nuragin konkurs za hanumu (Bajro Perva), „Srebrenica – zaboraviti ne smijem, halaliti neću“(Hasan Hasanović), „Bio sam Nanićev diverzant“(Nijaz Veladžić Veljun) i „Olovna kiša“(Nedžad Durić). Organizirani su i drugi događaji: Bužimska književna kazivanja, Bužimski salon, izložbe fotografija o horu duhovne muzike „Gazija kroz vrijeme“, „Heroji oslobodilačkog rata“i „Ratne dokumentarne fotografije“, tribina o tri decenije hora duhovne muzike „Gazija“, koncert hora „Gazija“i „Veče sevdaha i folklora“kao i druženja dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja općine Bužim i pripadnika 505. viteške brdske brigade.

Živjet će bužimski duh

Završni dan, 15. augusta, obilježen je svečanošću povodom 30 godina od formiranja 505. viteške brdske brigade. Osim načelnika Mersudina Nanića skupu su se obratili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i izaslanik reisul-uleme Nezim-ef. Halilović. U svojim besjedama naznačili su ulogu 505. bužimske brigade, njenog komandanta generala Nanića i njenih boraca u odbrani Bosne i Hercegovine te izrazili poštovanje Bužimljanima koji na svojstven način, svakog augusta raznolikim sadržajima otimaju od zaborava uspomene na generala Nanića, 505. brigadu i njene pripadnike.

„Manifestacija je prošla u najboljem redu i u punom kapacitetu. Ona je snažnim ehom inspirativno djelovala na Bužimljane i zbog toga joj se raduju svake godine i prilagođavaju joj svoje obaveze. Koristi su mnogostruke. Manifestacija donosi priliv sredstava za projekte koji se, kako je to slučaj u posljednje dvije-tri godine, nameću prioritetnim i koje razni nivoi vlasti podupiru da bi Bužim bio napredniji, a glasači zadovoljniji. Što se tiče budućnosti ove manifestacije, neophodne su neke inovacije i one će se već iduće godine pokazati efikasnim. Nekoliko projekata je u planu i oni će biti od velikog značaja za bužimski kraj. Manifestacija će živjeti, ako Bog da, i živjet će bužimski duh, kao garant skupo plaćene slobode“, ocjena je predsjednika Organizacionog odbora Edhama Eminića.

Medžlisi

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282200834771934

Islamska Zajednica