preporod

Sjećanje na medresanske dane na Ajvatovici

AZAM MANDžIć

U srijedu, 3. augusta, na platou Ajvatovice u drevnom Pruscu svoje generacijsko okupljanje upriličila je generacija svršenika Gazi Husrev- begove medrese, generacija 1981. godina. Na ovaj način nastavljena je tradicija godišnjeg okupljanja ove generacije GHM.

Domaćin ovog skupa bio je Sakib ef. Began, imam Handanagine džamije u Pruscu, a pored svršenika pomenute generacije ovom događaju prisustvovale su i njihove hanume. Pored ef. Begana na ovom generacijskom okupljanju bili su: prof. dr. Zuhdija Adlović, Kemal Crnac iz Jajca, trenutno u Njemačkoj, Mulo Pezer iz Busovače, Kasim Zukić iz Bugojna, Mihnet Mehmedović iz Viteza, Esed Čataković iz Cazina, Muhamed Herceglija iz Gradačca, Šefket Zukić iz Brčkog, trenutno Njemačka, Mujo Butković iz Živinica Nihad Sinanović iz Kalesije i Midhat Čakalović iz Visokog. Domaćin okupljanja Sakib ef. Began, također je prisutne podsjetio na važnost imamskog posla i aktivnosti na jačanju bošnjačko-muslimanskog bića na bosanskohercegovačkom prostoru: „Imami nisu samo u mihrabu i ja sam to naučio u logoru, što upućuje na to da je nas imama bilo i u logorima, pa na ratištima gdje je kolega Kemal Crnac postao zlatni ljiljan, bilo nas je među učenim ljudima, među intelektualnom elitom...“Za prof. dr. Zuhdiju Adilovića generacijsko okupljanje ima izuzetnu važnost, a svoju generaciju smatra veoma uspješnom: „Ovo je jedna od rijetkih generacija, koja je ostala u službi u Islamskoj zajednici, gotovo u cijelosti, što nije slučaj sa drugim generacijama. Također, mi smo se organizirali i malo šire, tako da prilikom bolesti ili smrti u porodicama naših članova generacije mi posjetimo porodicu, uručimo pomoć, a ako neko i preseli organizujemo dženazu. Uveli smo u praksu prije nekoliko godina da svakoga mjeseca proučimo hatmu za umrle iz naše generacije, za naše roditelje i bližnje“, naglasio je dr. Adilović.

Kemal Crnac iz Jajca, sa trenutnom adresom u Njemačkoj u ratu je bio logističar 7. korpusa Armije RBiH. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“i o susretu je kazao kako on doprinosi „kako našem nastavku dugogodišnjeg druženja, tako i očuvanju naše tradicije, što je jedan poseban kvalitet.“S nekoliko koreografija ovo generacijsko druženje na platou Ajvatovice uveličali su članice i članovi KUD „Ajvatovački biseri“pod vodstvom Šeherzade Ćizmo.

Mozaik

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282209424706526

Islamska Zajednica