preporod

Dvadeset godina od mature

U subotu 6. augusta 2022. godine upriličeno je generacijsko okupljanje diplomanata 357. generacije Karađoz-begove medrese koja je svoje medresansko obrazovanje sticala od 1998. do 2002. kao četvrta poslijeratna generacija.

D.M.

Iako se ova generacija u zadnjih nekoliko godina familijarno okuplja svake godine u različitim gradovima BiH, ovaj susret nakon 20 godina mature će ostati u posebno lijepim emocijama.

Prisutni diplomanti su posjetili zgradu Ćejvan-Ćehajinog mekteba u kojem je medresa do izgradnje nove zgrade djelovala a u kojoj je ova generacija pohađala nastavu sve 4 godine. Stoga su zajedno sa mnogobrojnim drugim medresalijama posebno emotivno vezani za navedenu zgradu. Razrednik generacije prof. Smajo Čolaković je izrazio svoje zadovoljstvo organizacijom i prisustvom na ovome druženju dok je Dino Maksumić, koji je ujedno bio i domaćin susreta zahvalio svim kolegama i kolegicama na dolasku i lijepom druženju uz posebnu zahvalu upravi medrese na čelu sa direktorom hafizom Aidom Tulekom koji je dao punu podršku ovom skupu. Od 23 diplomanata, ovome susretu su uz razrednika prof. Smaju Čolakovića prisustvovali: Dino Maksumić, Samir Đonlagić, Ibrica Kurtović, Lejla Šljivo-Biševac, Vahida Pajević-Kadić, Adnan Jusufspahić, Mersudin Zolota, Reuf Mezit, Hasib Šošić, Elvedin Čorbo. Ostali su zbog radnih obaveza ili boravka van BiH bili spriječeni da prisustvuju ali su lijepim porukama i selamima ipak na neki način bili uz svoj razred i ovaj skup. Inače, ovu generaciju mostarske medrese su 2002. godine završili: Alkić Mirza, Ahmetović Nihad, Alihodžić Irfan, Bajgorić Lejla, Čajdin Esmir, Čorbo Elvedin, Duvnjak Nedim, Đonlagić Samir, Hadžić Nijaz, Husrep Said, Jusufspahić Adnan, Krdžić Ulfet, Kurtović Ibrica, Maksumić Dino, Mezit Reuf, Ormanović Nihad, Pajević Vahida, Sarač Maid, Šemić Fikret, Šljivo Lejla, Šošić Hasib, Zolota Mersudin i Ždralović Mensur.

Pošto je medresa kao obrazovna institucija u vrijeme kada je ova generacija istu pohađala imala između ostalih ciljeva i izražen cilj produciranja imamskog kadra, važno je istaći da od 19 diplomanata (muškaraca) ove malobrojne generacije, njih 13 su trenutno aktivni imami, hatibi i muallimi u svojim džematima širom Bosne I Hercegovine. Cjelodnevno druženje diplomanata, njihovih porodica te graja i igra djece je nešto što će se dugo pamiti i nositi kao vrijedna uspomena. Sljedeći susret je već zakazan i to za prvu subotu u mjesecu augustu 2023. u Travniku na Vlašiću, ako Bog da.

Mozaik

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282218014641118

Islamska Zajednica