preporod

Monografija „50 festivala Fedra“

AZAM MANDžIć

Nedavno je objavljena monografija pod nazivom „50 festivala Fedra“, a u povodu obilježavanja 50. jubilarnog izdanja teatarskog festivala Bosne i Hercegovine Fedra u Bugojnu, najstarijem amaterskom teatarskom festivalu u našoj zemlji. Fedra je i najznačajniji godišnji kulturni događaj u Bugojnu, ali i širem bosanskohercegovačkom prostoru.

Radi se o obimnom istraživačkom radu na skoro tri stotine stranica. Obuhvaćeni su svi bitni događaji koji su obilježili značajnu godišnjicu postojanja ovog festivala. „Mi smo dobili jedan dokument, koji u sebi sadrži mnogo materijala - podataka, koji su veoma bitni za amatere i jednu polaznu tačku, već

sada, za neke druge istraživačke radove i neku novu monografiju u budućnosti. Na to svi mi možemo biti i te kako ponosni i sretni – riječi su direktora festivala Fedra i KSC-a Bugojno.

Saradnica na izradi monografije bila je Senada Milanović, koja je ocijenila, kako je monografija jedno sveobuhvatno i korisno djelo u kojem je sublimiran obiman materijal o dugoj tradiciji održavanja najstarijeg festivala amaterskih pozorišta u Bosni i Hercegovini.

„Ovo je vjerujte blagodat za sva pozorišta, ne samo amaterska u našoj zemlji. Predstavljena su sva pozorišta, koja su do sada učestvovala na Fedri, potom glumci, pohvale i nagrade, evidentirani su svi ljudi koji su doprinijeli održavanju festivala u Bugojnu. Imali smo jednu knjigu o prijeratnim festivalima i mnogo tekstova je iskorišteno, ali smo bili uskraćeni za fotografije. Zato smo od 2006. godine kada je obnovljen festival imali zaista mnogo materijala, koje je urednica znalački uklopila u ovo djelo – naglasila je Milanović. Za autoricu Tidžu Čaušević, koja je inače inženjer arhitekture ovo je bio izazovan projekt, koji joj je s jedne strane predstavljao zadovoljstvo, a s druge strane veliku obavezu, koja se ogledala u višemjesečnom radu na monografiji. „S ove distance, kada je monografija ugledala svjetlost dana, mogu reći da smo u potpunosti realizirali ono o čemu smo govorili kada smo ulazili u ovu priču. Naime, želja nam je bila ispričati priču o Fedri, na način da kada neko uzme knjigu može spoznati i dobiti odgovore na neka pitanja: šta je to Fedra, šta znači biti dio festivala i kao glumac, i kao režiser i kao publika… Drago mi je da su kritike, na prvu, veoma pozitivne i moja je želja da nakon ovoga nastavim s istraživanjem vezanim za ovaj festival, jer Fedra je državni festival i mi pozitivnim stvarima vezanim za njega podupiremo i jačamo našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu – poručila je autorica Čaušević. Ovogodišnja 50. Fedra okupila je brojna amaterska pozorišna društva i grupe iz cijele Bosne i Hercegovine, a u takmičarskom dijelu nastupilo je svih trinaest predstava koje su prijavile učešće na ovogodišnjem festivalu.

Kultura

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282282439150558

Islamska Zajednica