preporod

Kur‘an traži od čovjeka da razmišlja

ADEM HASANOVIć

„Kur´an nas uči da su najbolji oni koji imaju najbolju vjeru, imaju najbolja djela, te da nije važno kako neko izgleda“, kazao je mladi hafiz Ermin Djedović kojem je u džematu Castrop-Rauxel (Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj) 11. septembra proučena hafiska dova

Hafiz Ermin je do 10. godine živio je Connecticutu, Sjedinjene Američke Države, kada dolazi u Castrop-Rauxel. U ovom gradu hfz. Ermin pohađa mektepsku nastavu kod muallima Nedžad ef. Bećića, te krajem 2019. godine odlučuje da već započeto učenje Kur´ana nastavi pred muhaffizom hfz. Sabahudin-ef. Skejićem. Hifz je položio pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 11.07.2022. godine.

„Kada su me iz Komisije pitali je li moj kandidat spreman za polaganje hifza i koliko može dnevno učiti kazao sam im da ako imaju vremena mogu sjesti s njim ujutro poslije sabaha i do jacije proučit će im cijeli Kur‘an. S oduševljenjem mogu kazati da sam Ermina prije polaganja ispita preslušao Kur‘an i ispravio ga samo na četiri mjesta“, kazao je hafiz Sabahudin ef. Skejić koji je bio muhaffiz Ermina, sina Nermina i Muhibe, rođenog 12. aprila 2002. godine u Njemačkoj.

Nedžad ef. Bećić, imam džemata Castrop Rauxel, istakao je posebno zadovoljstvo što je upravo hafiz Ermin iz njihovog džemata, čime je čitavom džematu učinio posebnu čast i ugled. Uz čestitke i dove mladome Hafizu, džemat mu je poklonio i odlazak na umru. Glavni imam Medžlisa Düsseldorf Nedžad ef. Nuhić je u ime Medžlisa, kao i u ime glavnoga imama IZBNJ, uputio također čestitku hafizu Erminu, te uručio i nagrade i priznanja za imama džemata Nedžada ef. Bećića i muhafiza hfz. Sabahudina Skejića.

Šta traži Kur’an od čovjeka

Na kraju se prisutnima obratio i izaslanik reisul-uleme Enes ef. Ljevaković podsjetivši na vrijednost učenja i pamćenja Kur’ana u našoj tradiciji. „Želja mi je da ovaj hifz bude moj život. Bilo je vrijeme kada moj iman nije bilo na baš velikom nivou. Bilo je vrijeme kada sam bio sporiji s učenjem Kur´ana, ali nisam mogao bez Kur´ana. Uvijek bi dolazilo u srce da se vratim njemu i da Kur´an ponovo učim. To je moj život, ne mogu bez toga“, kazao je hafiz Ermin u razgovoru za Preporod.

Hfz. Ermin je Kur´an počeo učiti napamet kada je imao 15 godina. Naučio je suru El-Fil i Kurejš, te se probudila želja za daljnjim učenjem Kur´ana. „Čitali smo suru Ja-Sin, te sam ja pomislio ako mogu ove sure napamet naučiti, mogu i suru Ja-Sin“, riječi su hfz. Ermina.

Tokom razgovora sa hfz. Erminom posebno je skrenuo pažnju da je učenjem Kur´ana spoznao da Kur´an promoviše razum, da podstiče na razmišljanje i na korištenje logike, te je citirao Kur´anski ajet: „Zar nećete razmišljati?“

„Kur‘an traži od čovjeka da razmišlja! Ne vjerujem samo zato što moji roditelji vjeruju. Kur´an nas podstiče da tražimo i istražujemo svijet oko sebe, pogledajte na nebesima i na zemlji Božije ajete, znakove“, riječi su hfz. Ermina. Sa muhaffizom hfz. Sabahudinom ef. Skejićem je imao odličnu saradnju. „Primjetio sam da je moj muhaffiz ponosan i zbog toga sam i ja sretan“kaže hfz. Ermin.

Najbolje bez čekanja

U daljnjem razgovoru, kao inspiraciju za učenje Kur´ana napamet hfz. Ermin naveo je da ukoliko želiš da se boriš za Ahiret onda: najbolje bez čekanja. Sebi je rekao da mora početi odmah. Najviše je vremena proveo učeći kod kuće, a ponekad je izlazio u prirodu gdje bi učio Kur´an.

Posebno ga se dojmilo što Kur´an ne pravi razliku među polovima, odnosno ljudima općenito: „Nema razlike da li si muško ili žensko. Nema veze koju boju kože imaš, nema veze kako izgledaš, važno je ono što je u tvom srcu, jer Kur´an nas uči da su najbolji oni koji imaju najbolju vjeru, imaju najbolja djela, te da nije važno kako neko izgleda“, navodi hfz. Ermin.

Hfz. Ermin član je džemata Castrop-Rauxel, a njegov imam i muallim je Nedžad ef. Bećić. Ovom prilikom džematski odbor odlučio je hfz. Erminu kao poklon uručiti odlazak na umru. Mekteb mu je u životu odigrao veliku ulogu, te se posebno zahvalio i Nedžad ef. Bećiću.

Razgovor smo završili pitanjem da li ima neku poruku za one koji žele učiti Kur´an i one koji to već čine: „Rekao bih da čovjek treba učiti polahko, ne treba žuriti, sve polahko. Znati Kur´an napamet veliki je bereket. Važno je da razumiješ svoju vjeru i što ti vjeruješ u Allaha, i tako nađeš odgovor na tvoje pitanje u Kur´anu i u sunnetu. Ako hoćeš da učiš Kur´an napamet, a to je lijepa stvar, onda samo polahko uči. Nemoj žuriti da se ne bi našao u krizi. Uči polahko, ali nemoj prestati. Ako si na nekoj stranici, gdje ti treba nekoliko dana više da je naučiš napamet, problem će biti jedino ako prestaneš. Samo dalje ponavljaj i ponavljaj dok ne naučiš. Ako hoćete da naučite Kur´an samo idite dalje“, riječi su hfz. Ermina.

Ovo se može smatrati i prvom hafiskom dovom nove generacije Bošnjaka u Njemačkoj, ako se izuzme hafiska dova Seada Subašića 2013. godine koji je završio hifz u Visočkoj medresi.

Hifz

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282647511370718

Islamska Zajednica