preporod

Potrebno je saslušati želje i potrebe mladih

Ovogodišnji kamp edukativno-sportskog karaktera Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog održan je 3. i 4. septembra na Dovištu iznad Maoče. Riječ je o drugom sportsko-edukativnom kampu u organizaciji Mreže mladih.

H. HASIć

Kamp je organizovan pod pokroviteljstvom Muftijstva i Medžlisa IZ Brčko, a okupio je pedest članova Mreže mladih. Tehničku realizaciju su pomogli planinarsko društvo Team Work iz Maoče i „RPK“Brčko. Uz planinarske šetnje te sadržaje poput jahanja konja, zip-linea i drugih aktivnosti i igara, organizovan je i niz edukativnih radionica. Uz članove Mreže mladih bili su koordinatori Mreže mladih Medžlisa Brčko i Muftijstva tuzlanskog Asmir-ef. Bekrić i hafiz Abdullah-ef. Kapo, imami s područja Muftijstva i drugi. Učesnicima se na otvorenju kampa obratio i glavni imam Medžlisa Brčko Mustafa-ef. Gobeljić.

Radionice su vodili koordinator hafiz Kapo, Selvir-ef. Mujanović, Salim Bašić, Abdulkadir Berbić, Harun Šabanović, Ismail Selmanović te Emir Mrkaljević, inspektor u policiji Brčko distrikta BiH.

Riječ je o drugom sportsko-edukativnom kampu u organizaciji Mreže mladih.

„Ovakvi kampovi su idealna prilika za upoznavanje članova Mreže mladih iz raznih gradova / medžlisa. Kroz druženje se stiču nova poznanstva i prijateljstva, a mnogo se korisnih stvari nauči. Kada smo došli na ideju o organizaciji kampa prošle godine cilj nam je bio povezivanje naše najaktivnije omladine i njihova dvodnevna edukacija“, kazao je je koordinator Asmir-ef. Bekrić za Preporod. Ističe da sadržaj kampa i mjesto organizacije daju dodatnu dimenziju i ljepotu rada s mladima, a razlog je što u spomenutim aktivnostima učestvuju svi.

„Mladima se pruža prilika da u čistoj prirodi kroz zabavu i druženje steknu prijateljstva i nove spoznaje. Namazi u džematu u prirodi, na planini, imaju poseban doživljaj, jer uz cvrkut ptica, lijepe glasove mujezina, sve ima svoju posebnu dimenziju. Pažljivo se biraju edukacije, predavači, teme, kako bi mladi nakon edukacija i radionica bili aktivni u diskusijama, ali i kada dođu u svoje gradove ta znanja prenijeli prijateljima“, dodaje efendija Bekrić.

Uvidom u evaluaciju, naglašava on, zaključuju da su učesnici zadovoljni idejom i organizacijom kampa.

„I većina njih bi došla i naredne godine, ali sa svojim prijateljima. Sama organizacija je kompleksna, ali kada se u nju uključe imami i omladina, to na kraju biva uspješno i veoma lijepo. Omladini, osim druženja u učionicama, halkama, mektebima, treba obezbijediti i uslove van tih prostorija u prirodi, kroz rekreativna druženja, šetnje, kampove, jer onaj ko želi da bude inovativan nađe način da blagodati ove lijepe prirode i naše zemlje iskoristi u dobru. Čini mi se da nam u radu s mladima nedostaje inovativnosti, a tu inovativnost ne treba negdje daleko tražiti, potrebno je samo poslušati mlade, njihove potrebe i želje. Tako je nastao ovaj kamp - kao želja i potreba mladih, a na zadovoljstvo nas koji imamo odgovornost u radu s njima“, zaključuje koordinator Bekrić.

Medžlisi

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282656101305310

Islamska Zajednica