preporod

Retrospektiva

Povodom 30. godišnjice od osnivanja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači je 1. septembra održana promocija knjige generala Nedžada Ajnadžića, “Prvi korpus u odbrani Sarajeva 1992-1995”. Promotori knjige bili su dr. Vahid Karavelić, prof. dr. Alija Ismet, dr. Muamer Džananović i mr. Dženana Karup-Druško. Na promociji je između ostalog istaknuto kako je riječ o izuzetno vrijednom naučnoistraživačkom djelu, te kako će mlađe generacije iz jedne knjige moći saznati sve o odbrani Sarajeva i zoni odgovornosti Prvog korpusa.

Promocija knjige Vahide Hasanagić pod nazivom „U vrtlogu sudbine“upriličena je 1. septembra u Centru za kulturu Mostar. Promotori su bili prof. dr. Edin Rizvanović, dipl. pravnik Gordan Stojić i prof. dr. Seid Masnica. Moderator je bio Sanel Kajan. U knjizi su opisani dani kroz koje je autorica prošla od trenutka otkrivanja opake bolesti (rak maternice) sve do današnjeg dana. Promotori su istaknuli kako je objava ovog romana jedna velika pobjeda Vahide Hasanagić. Osim što je prošla teško razdoblje, trebalo je prikupiti snage i ponovno proći sve isto pišući roman, naveli su.

U Plavu su od 2. do 6. septembra održane dvije manifestacije, i to tradicionalna 45. plavska kulturna jesen i jubilarna 20. likovna kolonija koje su okupile brojna imena iz svijeta kulture, umjetnosti, te predstavnike javnog i kulturnog života. Centralno veče upriličeno je s istaknutim poslenicima kulture piscima i pjesnicima i to Obradom Nenezićem, Natašom Žurić, Kaltrinom Hoti, Božidarom Proročićem, Slobodanom Zoranom Obradovićem, Senadinom Pupovićem, Rajkom Joličićem i Sulejmanom Bećom Kujevićem (MNE), Seadom Belim Husićem, Nedžadom Ibrahimovićem i Melidom Trvančić (BiH).

Pisac Damir Karakaš iz Hrvatske dobitnik je književne nagrade Meša Selimović koja je dodijeljena u sklopu književnih susreta Cum Grano Salis u Tuzli. „Nagrada Meša Selimović je sigurno jedna od najvažnijih i zbog toga što je Meša Selimović moj omiljeni pisac“, rekao je Damir Karakaš, laureat ovogodišnje nagrade. Pored romana “Okretište” za nagradu Meša Selimović nominirana su još četiri romana: “Pogovor” Davida Albaharija, “Horror vacui” Staše Aras, “Sampas” Ilije Đurovića i “Ja sam” Damira Uzunovića.

U okviru književnih susreta Cum grano salis 3. septembra je promoviran i roman „Bogovo roblje“Enesa Karića. Promotori knjige bili su Amila Kahrović-Posavljak i Hadžem Hajdarević. Amila Kahrović je istakla da se čitanjem romana dobija uvid i u život u medresi, te se teško ispušta iz ruku jer u čitaocu budi želju da vidi šta se sve dešavalo u životima i glavama učenika medrese. Zanimljivo je zapažanje Enesa Karića koji je rekao da je pored brojnih mjesta i priznatih svjetskih univerziteta na kojima se poslije školovao, možda i najviše dobio od Gazi Husrev-begove medrese.

Kultura

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282686166076382

Islamska Zajednica