preporod

U fokusu Sarajevo safari

Od 9. do 13. septembra u Sarajevu je upriličeno peto izdanje AJB DOC Film Festivala na kome je prikazano 25 dokumentarnih filmova. Od blizu 300 prijavljenih filmova, selektori AJB DOC-a – Lejla Dedić, Đani Hasečić i Sead Kreševljaković – odabrali su njih 25 koji su prikazani u četiri programske selekcije – Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i SMART Doc, uz dvije specijalne projekcije. Simbol petog AJB DOC-a je bijela golubica koja predstavlja mir i želju za mirom, ali i svojevrsni izraz slobode i potrebe za slobodom u društvu u kakvom živimo.

Drugog dana Festivala prikazano je osam sjajnih dokumentaraca među kojima je u fokusu bio film ‘Sarajevo safari’ koji je zbog intrigantne teme izazvao ogroman interes javnosti i medija. U ovom filmu slovenskog autora Mirana Zupaniča predstavljena je brutalna priču o slabo poznatom fenomenu “lova na ljude”, odnosno o bogatim strancima koji su plaćali visoke naknade za priliku da pucaju na stanovnike opkoljenog Sarajeva.

Zanimljiva je i tema filma “Djeca magle” autorice Diem Ha Le koja nas vodi u maglovite planine sjeverozapadnog Vijetnama gdje mlada pripadnica etničke manjine Hmong pokušava naći ravnotežu na putu između djetinjstva i zrelosti.

Tu je i film “Nadia” Anisse Bonnefont i Edith Chapin s temom koja donosi nevjerovatnu životnu priču Afganistanke koja je, nakon što su joj oca 2000. godine ubili talibani, s porodicom pobjegla u Dansku gdje je u godinama koje su uslijedile postala državna reprezentativka, a zatim se pridružila ženskoj ekipi kluba Paris Saint-Germain.

Također, film “Lekcije o mađarskoj stvarnosti” Bencea Mátéa, bavi se donkihotovskom borbom mladih novinara protiv propagandne mašinerije premijera Orbána, koja sada kontroliše 80 posto domaćeg medijskog tržišta.

Kultura

bs-ba

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

2022-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282699050978270

Islamska Zajednica