preporod

Svečanost Rijaseta povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U Sarajevu je 26. novembra upriličen program svečanosti povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića

Programu sadržanom od učenja Kur’ana, te interpretacija kasida i tekstova o domovini prisustvovali su uposlenici Rijaseta, rukovodstvo Islamskih zajednica Bošnjaka sa područja Muftiluka Zapadna Evropa i druge zvanice. U okviru svečanosti obratio se Ismail-ef. Smajlović, predstavio program, organizatore i učesnike, te podsjetio da stihovi koji su citirani tokom svečanosti doprinose razumijevanju odnosa prema domovini. Prigodnu poruku na kraju programa je uputio Safet Softić, predsjednik Sabora IZ u Bosni i Hercegovini. „S posebnim poštovanjem se u ovakvim prilikama sjećamo rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića koji je u teškim okolnostima poveo patriote u odbranu naše zemlje. Danas kada uživamo slobodu u domovini, trebamo biti svjesni da ta sloboda nije stečena jednostavnim putem. Bosna i Hercegovina je danas cjelovita i odbranjena, a njen napredak se ne može zaustaviti. Ogromna većina njenih državljana želi mir, stabilnost i prosperitet, a ona će se vratiti na ono što je uvijek bila; prostor na kojem zajednički i u međusobnom poštovanju žive ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti“, poručio je Softić.

U zaključnoj poruci je istakao da je jedina zajednička budućnost Bosne i Hercegovine ona koja je prihvatljiva svim dobronamjernim ljudima u ovoj zemlji i kao takva će se graditi.

U svim džamijama na prostoru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 25. novembra je pročitana tematska hutba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a autor hutbe bio je muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić. „Danas se i s ovog mjesta, a i svih drugih mjesta pitamo šta nam je? Kakvi smo? Zašto naše stanje nije bolje? I kad se to pitamo cilj nam je pronaći odgovore, a ne samo konstatirati kako je i kakvi smo. Svi mi znamo u kakvom smo stanju. Kakav odnos imamo prema državi, prema zastavi, prema himni, prema svim vrijednostima koje ova zemlja baštini hiljadama godina. Mi se pitamo, jer smo ljudi, Božija stvorenja kojima je ova Bosna dana na čuvanje i brigu“, kazao je, između ostaloga, muftija Pitić u svojoj hutbi.

Hutbom u Igmanskoj džamiji, 25. novembra, završen je i prvi ciklus projekta “Poruke iz Igmanske džamije od Dana nezavisnosti do Dana državnosti domovine, Bosne i Hercegovine”.

Projekat organiziranih hutbi u džamiji na Igmanu pokrenuo je Rijaset Islamske zajednice, a provodi ga Uprava za vjerske poslove u saradnji sa Muftijstvom sarajevskim i Uredom Vojnog muftije.

„Cilj projekta je da hatibi upute poruku od značaja za domovinu iz Igmanske džamije, koja ima poseban značaj. Simbolično projekat provodimo između naša dva najvažnija državna praznika, podsjećajući ujedno i da domovina uokviruje sve naše vrijednosti“, kazao je Meho-ef. Šljivo, šef Ureda za hatabet, vaz i iršad u Upravi za vjerske poslove Rijaseta.

Aktuelno

bs-ba

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281492165338511

Islamska Zajednica