preporod

Reisul-ulema imenovao savjetnika za Zapadnu Evropu

Povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je 25. i 26. novembra održan dvodnevni susret članova Rijaseta sa rukovodstvom krovnih organizacija s područja Muftiluka Zapadna Evropa

N.G.

Nosilac ove aktivnosti je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na čelu s direktorom Ismailom Smajlovićem, a njeni učesnici su članovi Rijaseta, rukovodioci ureda, glavni imami, predsjednici i sekretari krovnih organizacija, te druge zvanice.

Prisutne je sa planom rada ovog susreta upoznao Mensur-ef. Pašalić, voditelj Odjela za džemat i imamet pri Upravi za vjerske poslove, a direktor Uprave Smajlović je ovom prilikom ukazao na važnost uključenosti Islamske zajednice u programe obilježavanja značajnih državnih datuma.

Veza s domovinom

„Prema Planu rada Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, redovno se na godišnjem nivou održavaju sastanci sa rukovodstvom Islamske zajednice Bošnjaka u dijaspori. Ovoga puta se na inicijativu reisul-uleme organizira sastanak sa rukovodstvom krovnih organizacija sa područja Muftiluka Zapadna Evropa. Sa ovog skupa nastojimo poručiti kako je veza sa domovinom nešto što treba čvrsto držati u fokusu svojih aktivnosti. U prioritet svakako stavljamo obredne aktivnosti, aktivnosti u džematima, mektepsku pouku, rad sa mladima i podršku braku i porodici“, poručio je efendija Smajlović.

Na susretu su prezentovane informacije članova Rijaseta i rukovodilaca organizacionih jedinica, te izvještaji rukovodstva Islamskih zajednica sa područja Muftiluka Zapadna Evropa. Ono što je istaknuto jeste razvoj vjersko-prosvjetnog života u našim dijasporalnim zajednicama, ali i nužnost pravnog uređenja svih džemata i krovnih organizacija, s obzirom da mnoge organizacije nisu još uskladile svoje statute s odlukama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Za Media centar IZ je govorio mr. Zenahir Mraković, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, te predstavio džematske aktivnosti koje svjedoče odnosu džematlija prema domovini. „Gotovo svi naši džemati, pored vjerskih praznika, obilježavaju i praznike od nacionalnog značaja. Trudimo se osigurati kontinuitet našeg identiteta, što podrazumijeva čuvanje vjerskog i nacionalnog identiteta. To su pitanja koja su od velikog značaja kada je u pitanju rad naše zajednice i naših džemata koji na terenu praktično realizuju ovo o čemu govorimo“, kazao je mr. Mraković.

U okviru dnevnog reda, prisutnima se obratio reisul-ulema IZ u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović koji se u uvodnom dijelu obraćanja osvrnuo na vezivanje vjernika za kur’anske imperative i preporuke u različitim društvenim okolnostima.

Povećanje broja članova u džematima, poručio je reisul-ulema, dodatno obavezuje na kvalitet i svrsishodnost sadržaja koje nude i osmišljavaju kadrovi Islamske zajednice. „Konstantno se povećava broj članova u džematima dijaspore, kao i broj polaznika mekteba i drugih aktivnosti kroz džematske prostore i aktivnosti, ali to još uvijek ne obuhvata ni polovinu Bošnjaka koji žive na tim prostorima! Prema tome, pred nama je velik zadatak: da, po mogućnosti, dopremo do svakog našeg čovjeka i svake porodice i uključimo ih u džemat. Naravno, nikada nećemo dospjeti baš do svakog pojedinca, ali ćemo biti uspješni onoliko koliko se približimo tom cilju. Da bismo bili u misiji moramo biti prepoznatljivi, autentični, atraktivni i privlačni, moramo sačuvati stabilnost, integritet, i nuditi sadržaje koji će svojim kvalitetom i svrsishodnošću plijeniti ljude i u njima pobuđivati procese promjene, približavati ih njihovoj kulturi i vrijednostima vjere“, rekao je reisul-ulema.

Istražiti najbolje modele organizacije

Tokom obraćanja je također obznanio svoju odluku o imenovanju savjetnika za Zapadnu Evropu, glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj, Senaid-ef. Kobilicu.

„On će imati zadatak da zajedno sa vama u trajanju od godinu dana predloži reisul-ulemi optimalnu organizaciju naše zajednice u Zapadnoj Evropi“, kazao je reisul-ulema IZ u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

„Odluka reisul-uleme da u svojstvu njegovog savjetnika koordiniram rad krovnih organizacija, glavnih imama, imama i organa Islamske zajednice na području muftiluka Zapadna Evropa za mene je veliko priznanje i čast. Imenovanje za savjetnika reisululeme svakako je i velika odgovornost, koje sam itekako svjestan i dat ću svoj maksimum da na temelju dugogdišnjeg iskustva i znanja o našim zajednicama i njihovim izazovima u Zapadnoj Evropi ponudim ruku saradnje našim zajednicama i zajedno sa njima istražim najbolje modele organizacije, koji bi doprinijeli boljoj afirmaciji zajednica, njihovih vjerskih autoriteta i dali dužnu snagu njihovim organima. To su očekivanja reisul-uleme i svakako ću učiniti koliko budem mogao da opravdam ukazano povjerenje“, kazao je efendija Kobilica i istakao: „Činjenica je da Islamska zajednica ima potrebu da kontinuirano prati vrijeme i razvoj situacije u našim zajednicama u Zapadnoj Evropi. Svjedoci smo da vrijeme leti, pa se dešava da trendovi i izazovi u našim zajednicama dolaze neočekivano i često nas uhvate nespremnim. Danas je imperativ uvijek i iznova mapirati, pratiti i analizirati stanje. Jedino tako nećemo biti zatečeni aktuelnim stanjem kakvo god bilo.“

Zajednica

bs-ba

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281822877820303

Islamska Zajednica