preporod

Nisu dovoljne samo riječi: 2022. jedna od najsmrtonosnijih godina za Palestince

Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom

Od početka ove godine, ukupan broj palestinskih civila ubijenih od strane izraelskih okupacionih snaga i ekstremističke policije Jevreja je dostigao 200 ljudi, dok je više od 4700 Palestinaca, uključujući 30 žena i 190. djece trenutno zatvoreno u izraelskim zatvorima

Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom obilježen je 29. novembra u Sarajevu okupljanjem u zgradi Ujedinjenih nacija (UN). Okupljanju je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, kao i brojni drugi gosti. Palestinski ambasador u našoj zemlji Rezek Namurah je izjavio da je obaveza Ambasade Palestine u Bosni i Hercegovini da obilježava ovaj dan, te da su shodno tome i upriličili okupljanje, u saradnji s Palestinskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i sjedištem UN-a u Bosni i Hercegovini. „Nisu dovoljne samo riječi, moraju postojati prave aktivnosti. Odgovornost je međunarodne zajednice da to provede, odnosno da obezbijedi sigurnost palestinskog naroda. Danas smo organizirali ovu aktivnost, jer naša je obaveza da se bavimo onime što se dešava palestinskom narodu“, izjavio je ambasador Namurah.

Na skupu su se, osim ambasadora, obratili Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini, dr. Sihana Čekić-Čaušević, sekretar

Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, dr. Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, dr. Majed Maarouf, predsjednik Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini i mr. Avdo Hebib, predsjednik Udruženja Bosanskohercegovačko-palestinsko prijateljstvo.

Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom se obilježava od strane Ujedinjenih nacija 29. novembra svake godine u skladu sa mandatima Generalne skupštine UN-a sadržanim u rezolucijama 32/40B od 2. decembra 1977. godine, 34/65D od 12. decembra 1979. godine i povezanim rezolucijama usvojenim u okviru agende “Pitanje Palestine.” palestinki narod, koji trenutno broji više od 12 miliona, živi prvenstveno na palestinskoj teritoriji okupiranoj od strane Izraela od 1967. godine, uključujući i Istočni Jerusalim; zatim u Izraelu, u okolnim arapskim zemljama; i u izbjegličkim kampovima u regionu.

Obilježavanje Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom ove godine je još potrebnije zbog inteziviranja izraelskih zločina, jer 2022. godina je jedna od najsmrtonosnijih godina za Palestince po tvrdnji Koordinatora Ujedinjenih nacija za Mirovne procese na Bliskom Istoku iznesenoj pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Od početka ove godine, ukupan broj palestinskih civila ubijenih od strane izraelskih okupacionih snaga i ekstremističke policije Jevreja je dostigao 200 ljudi, dok je više od 4700 Palestinaca, uključujući 30 žena i 190. djece trenutno zatvoreno u izraelskim zatvorima.

Mozaik

bs-ba

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281874417427855

Islamska Zajednica