preporod

Vannastavne aktivnosti Aktiva vjeroučitelja u Gornjem Vakufu

M. P.

Usubotu, 12. novembra 2022. učenici osnovnih škola “Gornji Vakuf” i “Pajić Polje” u sklopu dodatne nastave iz predmeta Islamska vjeronauka, a u pratnji svojih vodiča profesora Hadžire Zorlak i Adnana Dželme, posjetili su gradove Fojnicu i Travnik.

U Fojnici su posjetili Muzej franjevačkog samostana gdje ih je dočekala Natalija Šimunić, vodič i bibliotekar samostana. Natalija se obratila učenicima i tom prilikom im je govorila o značaju samostana, dolasku franjevaca na prostore Bosne i Hercegovine, te istakla blago koje samostan posjeduje. U samostanskom kompleksu se nalazi crkva, muzej, arhiv, galerija slika i biblioteka.

U Muzeju se čuvaju značajni dokumenti, a najznačajniji je ahdnama sultana Mehmeda Fatiha koja je izdata bosanskim franjevcima 28. maja 1463. godine.

Nastava izvan školskih klupa je od velikog značaja za učenike i poseban doživljaj, jer nakon usvojenog znanja o ahdnami, imali su priliku i vidjeti je lično u samostanu. Također, tu su imali priliku vidjeti mnogo pisanih dokumenata na arebici, naročito djela iz alhamijado književnosti, a i upoznati se sa znamenitostima drugih religija, jer je međusobno upoznavanje i uvažavanje ključ suživota.

U Fojnici su učenici imali priliku posjetiti poznato banjsko lječilište “Reumal” i čuvenu Atik džamiju, a u povratku su navratili i u tekiju “Mesudija” u kojoj su se upoznali i naučili šta je to islamska kaligrafija. Nakon Fojnice posjetili su vezirski grad Travnik gdje su obišli Elči Ibrahim-pašinu medresu, Šarenu džamiju i uže jezgro grada Travnika.

Mozaik

bs-ba

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281878712395151

Islamska Zajednica