preporod

Nagrada Mehmed Mejlija Guranija posthumno dodijeljena profesoru Fikretu Karčiću: Ostavio nam je živo nasljeđe

H. HASIĆ

U utorak, 22. novembra u Bošnjačkom institutu u Sarajevu posthumno je dodijeljena nagrada Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka ‘’Mehmed Mejlija Guranija“za naučnoistraživački rad rahmetli prof. dr. Fikretu Karčiću. Na svečanosti su govorili akademik Enes Karić i predsjednik UO Instituta prof. dr. Nedžad Grabus.

Pred porodicom rahmetli profesora Karčića, njegovim prijateljima, kolegama, studentima i poštovaocima njegove ličnosti i djela na početku se obratio i direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Ferid Dautović. Govorio je o njegovoj biografiji, pri tome ističući njegove pohvalne lične i profesionalne karakteristike.

„Profesor Fikret Karčić ostavio je neizbrisiv trag u radu i razvoju Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka. Osim što je zaslužan za revitalizaciju Instituta, profesor Karčić je obnašao i funkciju predsjedavajućeg Naučnog vijeća Instituta u dva mandata, gdje je s ostalim članovima dao doprinos u razvoju Instituta i njegovih naučnih oblasti“, naglasio je direktor Dautović. Kazao je da su njegova naučna djela o Bošnjacima i islamu svjedok njegovog nesebičnog doprinosa islamu, Islamskoj zajednici i Bošnjacima. Na kraju, posebno je istakao njegovu savjesnu i brižnu ulogu supruga i roditelja, čemu je svjedočio i sam, kako je naglasio.

Intelektualac i alim svoga vremena

U svome govoru akademik Enes Karić podsjetio je na kvalitet i značaj djela profesora Karčića, posebno zbog njihove kontekstualiziranosti u savremenom dobu. Također, istakao je vrijednost njegovog kritičkog pristupa u nauci, ali i njegovog stalnog htijenja da se usavršava i u drugim disciplinama, posebno u pravnim. „Knjige koje smo maločas vidjeli na

ovoj prezentaciji posebna su svjedočanstva o Fikretu Karčiću kao intelektualcu i alimu koji je ne samo pravne nauke, ali njih prije svega, posmatrao u razvoju i posred života, kazao je akademik Karić. Podsjetio je na niz Karčićevih doprinosa kroz proučavanje i pisanje dokumenata, ličnosti i djela.

„Desetine pravnih rasprava Fikret Karčić je objavio o onom pojasu planete Zemlje gdje su tradicionalne muslimanske zajednice bile izložene življenju u savremenosti koju one nisu kreirale, i pod koju su potpale. Pravne studije Fikreta Karčića govore ne samo o preživljavanju tih zajednica, već često i o kreativnim prinosima samom razvoju njihovih vlastitih pravnih tradicija“, dodao je akademik.

Ocijenio je uspješnim njegovo „odgonetanje hermetičnosti klasičnih pravnih sistema“s ciljem da ih jasno i precizno predstavi u savremenom kontekstu, što ga je, kako je istakao, preporučilo kao predavača u Bosni i Hercegovini, ali i širom Evrope, Turske, Malezije i SAD-a.

„Velika zasluga profesora Fikreta Karčića je naročito u tome što je u velikom broju svojih tekstova i predavanja pokazao da muslimani u šerijatskom pravu danas mogu, na moralan način, raskriti trajne ćudoredne vrijednosti Deset zapovijedi koje, uostalom, i Kur’an i Biblija spominju. Ovim je profesor Karčić upozoravao na mnoge pogibelji koje se nahode u bahatoj i neodgovornoj primjeni šerijata. Mnogo puta je upozoravao da ono što se naziva područjem šerijata jeste, zapravo, područje morala a ne sile i prisile. Taj i drugi prinosi profesora

Fikreta Karčića ostaju naše živo nasljeđe“, zaključio je akademik Karić.

Kredibilan istraživač i poznavalac identiteta

Predsjednik UO Instituta prof. dr. Nedžad Grabus iskazao je svoje posebno zadovoljstvo da se spomenuta nagrada posthumno dodijeli profesoru Karčiću.

“Profesor Fikret Karčić znao je pronaći balans i modus vivendi između tradicionalnih izvora islama i savremenih znanstvenih i društvenih zahtjeva vremena u kojem živimo. Njegovo razumijevanje šerijata nije bilo ideološko i dogmatizirano udaljavanje od stvarnih životnih situacija ljudi u BiH. Svojim tumačenjem i razumijevanjem islama otvarao nam je horizonte znanja, oslobađao nas od pseudo-naučnih pokušaja da se ovlada bosanskohercegovačkim iskustvom razumijevanja tradicije utemeljene na islamskom učenju”, mišljenja je prof. dr. Grabus. Kazao je, između ostalog, da je profesor Karčić u svome djelu prepoznat kao “kredibilan istraživač, istinski lučonoša i pronositelj spoznaje o važnosti razumijevanja i evropske i islamske komponente našega identiteta” te istakao njegov odnos spram svetoga i tradicije.

“Profesor Karčić nas je stalno učio i podsjećao na važnost svetoga i tradicije. Imao je međunarodno iskustvo, zato je vidio dalje i shvatao je važnost bosanskohercegovačke islamske tradicije kao naše differentia specifice, naše posebnosti, koja nas čini ovakvima kakvi jesmo i daje nam smisao tome što jesmo. Nagrada Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka “Mehmed Mejlija Guranija” je naša skromna zahvalnost za dobro koje je rahmetli prof. Fikret Karčić ostavio iza sebe u različitim poljima svoga djelovanja, a posebno na artikuliranju, definiranju, naučnom valoriziranju, proučavanju i razvoju islamske tradicije Bošnjaka”, kazao je prof. dr. Grabus.

Nagradu je u ime rahmetli profesora i njegove porodice primio njegov sin Harun Karčić. Podsjetimo, profesor Fikret Karčić na ahiret je preselio 16. marta 2022. godine u Sarajevu.

Integralne govore akademika Enesa Karića i prof. dr. Nedžada Grabusa o rahmetli profesoru Karčiću sa svečanosti dodjele nagrade možete pročitati na našoj zvaničnoj web stranici.

Mozaik

bs-ba

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281938841937295

Islamska Zajednica