preporod

Islam i muslimani koritom Ukrine

H. HASIĆ

U okvirima Muftijstva banjalučkog aktivan je i Medžlis Derventa koji čini devet džemata, na čijem prostoru je podignuto jedanaest džamija. Posljednja je svečano otvorena ljetos u Beglucima. O stanju i izazovima Medžlisa Derventa razgovarali smo s glavnim imamom Muris-ef. Abdurahmanovićem.

Glavni imam Abdurahmanović u Derventi nas je upoznao da su sve džamije obnovljene, a tri čekaju svečano otvorenje. Uz glavnog imama, ujedno i imama gradskog džemata, pri Medžlisu su zaposleni i Fikret-ef. Delić te Mersudin-ef. Memiš. Uz svoje matične džemate imamsko-muallimski posao i misiju obavljaju svaki na još dva punkta – džemata. Razlog je u nedovoljnom broju džematlija. Mektepska nastava se održava u četiri džemata, nastava Islamske vjeronauke u tri osnovne i dvije srednje škole.

Džemati dišu

U razgovoru za Preporod glavni imam Abdurahmanović istakao je najznačajnije aktivnosti na nivou Medžlisa u protekloj godini među kojima su jednodnevni izlet mekteblija u Tuzlu i Gradačac, mektepska druženja polaznika svih džemata, promociju deset novih učača Kur’ana, svečano otvorenje Bijele-Beglučke džamije, građevinski radovi na obnovi vakufskih objekata u gradu, što je omogućilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Među redovnijim aktivnostima glavni imam izdvaja obilježavanje mubarek dana i noći, rad Odjela za brak i porodicu, humanitarni rad i brigu o najugroženijim članovima.

„Posebno želimo istaći jedan lijep običaj koji se praktikuje u toku mjeseca ramazana. U njegovoj posljednjoj trećini, nakon teravih-namaza, organizuje se mevlud svaku noć u drugom džematu, te na taj način džematlije imaju priliku obići sve džemate u toku mubarek mjeseca, susresti se i družiti s džematlijama iz drugih džemata, ispuniti džamije prisustvom te salavatima i tekbirima“, kazao nam je glavni imam.

Ne izostavlja naglasiti postojanje stalnog kontakta s dijasporom u okviru svih projekata Medžlisa. Takvu komunikaciju olakšava i potvrđuje ljetna manifestacija ‘’Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju“.

Živi se, uspijeva i planira

„Najveći izazovi u organizaciji vjerskog života su odlazak mladih, mali broj djece i džematlija uopće, što je generalno izazov s kojim se svi suočavaju u našoj domovini Bosni i Hercegovini. Međutim, ovdje želim istaći da, pored brojnih izazova koji se pojavljuju pred nama, bilježimo, iz godine u godinu, da su naši džemati sve aktivniji kroz organizaciju vjerskog života, novih uvakufljenja, povećanja prikupljenog zekata i sadekatul-fitra itd“, dodaje glavni imam Abdurahmanović.

Pohvaljuje međureligijski i međuetnički odnos u Derventi.

„Mi vidimo da ljudi slobodno žive, poslovno sarađuju, naša djeca idu u škole na području Dervente. Vjerske zajednice imaju dobar odnos, pun uvažavanja i međusobnog poštovanja. Jedan od pokazatelja toga je otvorenje džamije u Beglucima, kada su pored muftije, imama i drugih zvanica, bili prisutni gradonačelnik Dervente, pravoslavni i katolički sveštenici, koji su se tom prilikom i obratili. Generalno, vjerska lica na području Dervente imaju međusobno dobru komunikaciju i saradnju“, naglasio je glavni imam.

Rezultatima u mektebu je zadovoljan, s obzirom na društvene promjene i izazove. Mektepsku nastavu i vjeronauku u školama ukupno pohađa oko sedamdesetero djece.

„Nastojimo u njihova srca usaditi ljubav prema vjeri i domovini. Jedan od rezultata rada naših mekteba je i troje djece u banjalučkoj medresi, koja su najbolji plod rada imama i vjeroučitelja našeg Medžlisa. Kada dođu iz Banje Luke, naše softe su nam na dispoziciji, što je posebno bilo vidljivo u toku mjeseca ramazana i ljetnog raspusta, čime su se posebno ponosile naše džematlije“, dodaje glavni imam.

Ističe da je pred našim džematima zadatak unapređenja i povećanja vakufske imovine.

„To možemo postići na način da se obnove porušeni vakufski objekti, posebno u gradu, koji će materijalno moći izdržavati naše najslabije džemate“, pojašnjava on.

U planovima Medžlisa je, ističe glavni imam, da poboljšaju i rad s mladima kroz različite aktivnosti te, svakako, nastave brigu o najstarijim i džematlijama u potrebi.

Medžlisi

bs-ba

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282067690956175

Islamska Zajednica