preporod

Džemat Donja Koprivna iz Cazina: Donacije i pokloni Medresi i medreslijama

OMER-EF. KOVAčEVIć

Dana 15. novembra predstavnici džemata Donja Koprivna, MIZ Cazin, predvođeni imamom Omer-ef. Kovačevićem, predsjednikom Džematskog odbora, h. Razimom Ljubijankićem, blagajnikom Beširom Bajramovićem, te još pet članova džemata posjetili su Banju Luku te banjalučkoj medresi i medreslijama uručili donaciju i poklone.

Uz imama i članove Odbora u posjeti su bili i drugi članovi džemata: h. Alija Agić, Bajramović: Hasan, Hamid, Refik i Ramiza. Vrijednost uručene donacije je 8.366,60 KM, i to; 5.000,00 KM pojedinačnih priloga džematlija kao vakifa, zatim h. Alija Agić 1.000,00 KM, i Edina, Sabina i Selvedina, 1.000,00 KM, pred duše roditelja Mustafe i Zekije Bajramović, također kao vakifi, zatim pokloni za 58 učenika Medrese: 580,00 KM, 20 kg brendiranog kestenovog meda, kao poklon i dio zekata, i određene hedije za naše domaćine.

„U Banjoj Luci nas je dočekao direktor Medrese Muris-ef. Spahić pred banjalučkom ljepoticom, džamijom Ferhadijom. Tu nam je dao osnovne informacije o Ferhadiji, a nakon klanjanja namaza, krenuli smo da posjetimo Banjalučko muftijstvo, gdje nas je primio muftija Nusret-ef. Abdibegović. Muftija je izrazio veliko zadovoljstvo našom posjetom i kazao da je to ono što nas zbližava i unosi radost u naše živote. Također je kazao da ima podršku i razumijevanje Bihaćkog muftijstva i zahvalio se svima, a posebno džematu Donja Koprivna na ovom lijepom činu podrške i posjete.

Nakon toga smo ukratko upoznati s radom biblioteke „Hafiz Mehmed-ef. Zahirović“. Biblioteku nam je predstavila, sekretarka Medrese, Maida Blitović. Poslije toga smo otišli u zgradu Medrese, gdje nas je direktor upoznao sa svim njenim karakteristikama, kao najmlađom medresom u BiH. On nas je, zajedno sa Šejlom Cimirotić, pomoćnikom direktora za nastavu, proveo kroz učionice, koje su opremljene po pedagoškim standardima. Kazao je da učenici imaju besplatno školovanje, hranu i smještaj, što je za svaku pohvalu, i da učenici većinom dolaze s područja Banjalučkog muftijstva. Rekao je da ima jedan učenik s područja općine Cazin. Ova naša posjeta i donacija imala je za cilj pomaganje i upoznavanje ove naše najmlađe medrese, kako bismo im poručili da podržavamo njihov rad i pozvali i druge da im pomognu.“

O okviru putovanja delegacija je svratila u Kamičane, kako bi posjetili Memorijalni šehidski kompleks, gdje ih je dočekao glavni imam MIZ Kozarac Amir ef. Mahić.

Hafiz Mahić je izrazio dobrodošlicu i predstavio svoj džemat i Medžlis. Ukazao je na veliki elan i zanos kojim su Kozarčani obnovili džamije i svoje kuće, koje su bile razrušene do temelja. Prilikom posjete šehidskim mezarima, gdje je proučena zajednička Fatiha, glavni imam je goste upoznao i s razmjerom zločina počinjenog prema stanovništvu Kozarca.

„Hafizu smo poklonili knjigu „Svjedok istine“, autora Sehudina Aleševića, vozača rahmetli generala Nanića, koju je on poklonio za biblioteku džamije Kamičani, a poklonio je i tri primjerka za biblioteku Medrese, te po tri knjige članovima delegacije i za biblioteku džamije Donja Koprivna, koje govore o Kozarcu i medresama u Banjoj Luci.“

Medžlisi

bs-ba

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282076280890767

Islamska Zajednica