preporod

Trideset godina od pogibije heroja Adila Bešića: Oko koje je čuvalo domovinu

NAZIF HOROZOVIć

Povodom 30. godišnjice od pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata majora Adila Bešića, u džamiji džemata Turija-Vrsta, Medžlis IZ Bihać, upriličen je program pod nazivom „Šehidska dova“. Program su izveli imami Medžlisa IZ Bihać, dok je prigodno obraćanje ovim povodom imao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Mezar Adila Bešića se nalazi uz džamiju džemata Turija-Vrsta, pa je stoga džematski imam Abdo-ef. Rekić zajedno s članovima Džematskog odbora, Medžlisom IZ Bihać i Muftijstvom bihaćkim, pokrenuo program „Šehidska dova“, koja se svake godine održava u sklopu obilježavanja godišnjice pogibije Adila Bešića.

„Mi smo se potrudili da ovaj program bude najbolje što sada možemo, tražeći od Boga da nam primi to djelo i bude od koristi našoj zajednici. Šehidska dova je naše zajedničko sjećanje na težak period kroz koji je prošao naš narod. Šehidska dova je naše zajedničko sjećanje na herojsku borbu i naše heroje i šehide“, poručio je Abdo-ef. Rekić.

I glavni imam Medžlisa IZ Bihać je izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da se o herojima iz odbrambeno-oslobodilačkog rata govori i na ovaj način, te je apostrofirao na važnost da svako od nas svoj posao radi najbolje što može, a po uzoru na šehidsku žrtvu i njihovu istinsku borbu za prave vrijednosti.

„Ovaj program povodom trideset godina od pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata majora Adila Bešića nam ulijeva optimizam, da ćemo uspjeti očuvati sjećanje i uspomenu na one koji su u odsudnim vremenima pokazali hrabrost i predanost za istinske ideale koji treba da krase dunjalučke živote. Tajna sreće je u slobodi, rekli su, a tajna slobode je u hrabrosti. Naša je obaveza da ukazujemo na anomalije u našem društvu i da pokažemo odgovornost, jer bez odgovornosti nema ideala slobode. I svako tu odgovornost treba pokazati na onim radnim zadacima za koje je odgovoran“– istakao je glavni imam Mensur-ef. Ćehić.

Program učenja ilahija i kasida te izvođenja recitala su izveli: Adis-ef. Skalić, hafiz Abdurahman-ef. Osmanović, hafiz Edin Fajković, hafiz Talha-ef. Tričić, Amir-ef. Hodžić, Abdul-Aziz-ef. Nuspahić i Emsad-ef. Sadiković, dok je moderator programa bio Nazif-ef. Horozović.

Svoje emocije i zadovoljstvo organizacijom ovog programa nije skrivao ni muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je govorio o značaju šehida u islamu, a poseban fokus u svom obraćanju je stavio na majke i žene koje su odigrale važnu ulogu i žrtvovale najdraže što su imale za mir i slobodu naše zemlje.

„Iz Bosanske krajine su dva heroja odlikovana najvećim ordenom odbrambeno-oslobodilačkog rata: Adil Bešić i Izet Nanić. Mi smo svi veoma ponosni na njih i njihovu žrtvu. Oni su svoj život dali u cvijetu svoje mladosti. Oni su bili inspiracija svim našim borcima i našem narodu. U jednoj hadiskoj predaji se spominje da džehennemska vatra neće dotaći dva oka; oko koje zaplače iz strahopoštovanja prema Allahu, dž.š., i oko koje bude budno čuvajući zemlju od neprijateljskih nasrtaja. A ko će ispuniti obećanje bolje od Allaha? Velika odricanja trebaju da bi čovjek osjetio slast pokornosti Bogu i slast borbe za svoj narod, vjeru i domovinu. Naše heroje su rodile naše majke, s njima su bile njihove sestre, njih su čekale njihove supruge. Naše žene su bile i ostale istinske heroine našeg naroda i uvijek im se moramo zahvaljivati i odavati priznanje.

Ja čestitam i odajem priznanje imamu i Džematskom odboru ovog džemata, Medžlisu IZ Bihać i svima koji su učestvovali u organizaciji ovog programa. Emocije koje sam lično doživio, a vjerujem i svi mi ovdje, su od velikog značaja za nas, našu vjeru i naš odnos prema domovini Bosni i Hercegovini“– poručio je muftija Kudić.

Dovi su prisustvovali komandanti i starješine 5. korpusa Armije RBiH, predstavnici udruženja Zlatnih ljiljana, predstavnici porodica šehida i drugih udruženja koja okupljaju boračku populaciju, ministri u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Vladi Unsko-sanskog kantona, te brojni ugledni građani i džematlije iz velikog broja krajiških džemata. Poslana je jasna poruka da šehide zaboraviti nećemo i da će ovakvi programi doprinijeti kulturi sjećanja i obnavljanju motivacije za svaki hairli i uspješan projekat našeg naroda.

Medžlisi

bs-ba

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282093460759951

Islamska Zajednica