preporod

Islamska zajednica snažno posvećena zaštiti vakufa

PREPOROD.INFO

Na sjednici Skupštine Grada Bijeljina nedavno je na prijedlog gradonačelnika Ljubiše Petrovića na razmatranje stavljena Odluka koja bi mogla nanijeti nesagledivu štetu vakufima u Bijeljini. Tim povodom muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović 29. novembra su bili u radnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Bijeljina.

Predstavnici Medžlisa Bijeljina i predstavnici Bošnjaka u Skupštini Grada Bijeljina i Gradskoj upravi informisali su muftiju Fazlovića i direktora Zajimovića o ovim događajima.

Iako su svi nivoi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odmah upoznati s ovim namjerama, danas je uz detaljno predočene informacije naglašeno da ovo nije prvi pokušaj otuđenja harema Sultan Sulejmanove Atik džamije u Bijeljini.

Skupština Grada Bijeljina je na sjednici održanoj 19. oktobra 2022. godine raspravljala o Odluci o osnovanosti utvrđivanja opšteg interesa radi provođenja postupka eksproprijacije u svrhu privođenja namjeni regulacionog plana “Centar grada”.

U Odluci je planirana eksproprijacija imovine Islamske zajednice, odnosno dijela harema Sultan Sulejmanove Atik džamije, koji je zajedno s džamijom proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, te eksproprijacija zgrade sjedišta Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina, kao titular navedene imovine, nije obaviješten niti konsultiran o ovoj namjeri. Na sjednici Skupštine Grada Bijeljina raspravljano je o ovoj Odluci te je zaključeno da se ona vrati na doradu.

Na današnjem sastanku u Bijeljini izražena je zabrinutost zbog pokušaja lokalne vlasti u ovom gradu da raspolaže imovinom Islamske zajednice. Ova Odluka je jasan pokušaj otuđenja vakufa i nanošenja štete Islamskoj zajednici i muslimanima.

Namjeru da se ekspropirijacijom, a što bi praktično značilo uklanjanje zgrade sjedište Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, nije moguće ničim opravdati. Poznato je koliki je značaj jednog medžlisa za organiziranje vjerskog života muslimana, te šta suštinski i simbolično znači Medžlis Islamske zajednice Bijeljina kao sjedište Islamske zajednice u ovome gradu.

Nameće se pitanje, kako je uopće moguće planirati rušenje sjedišta bilo koje vjerske zajednice u jednom gradu?

Naročito zabrinjava način na koji se lokalna vlast odnosi prema Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji i njenom haremu, nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine. U Odluci o proglašenju Sultan Sulejmanove Atik džamije nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine jasno je navedeno da se stavljaju van snage svi provedbeni i razvojni prostorno-planski akti koji su u suprotnosti s odredbama Odluke, te da će se nadležni organi RS-a, gradske i opštinske službe suzdržati od preduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu oštetiti Nacionalni spomenik ili dovesti u pitanje njegovu zaštitu i rehabilitaciju, prenosi Muftijstvo tuzlansko.

Na današnjem sastanku je naglašeno da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini snažno posvećena zaštiti vakufa te da najviši organi Islamske zajednice na tom planu poduzimaju konkretne korake. S tim u vezi, pažljivo će se pratiti dalji postupci i planovi lokalne vlasti kada je u pitanju harem Sultan Sulejmanove Atik džamije i zgrade Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

Mozaik

bs-ba

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282123525531023

Islamska Zajednica