preporod

Životopis Mevlane Dželaluddina Rumija kroz tri izvora

AHMED ŠEčUNOVIć

Mesnevija Mevlane Dželaluddina Rumija je jedno od najznačajnijih djela svjetske književnosti. U Sarajevu se Mevlanino djelo kazuje i tumači više od petsto godina, gdje je i prva kuća nakon dolaska Osmanlija upravo Mevlevijska tekija. Ovaj grad je rastao sa Mesnevijom, pa će jedan pažljivi čitalac primjetiti kako je “grad odgovorio pozivu knjige, a knjiga je gradu udahnula svoj duh i svoju univerzalnu poruku”.

Mesneviju su tumačili istaknuti pjesnici, govornici, učitelji medresa i druga kulturna elita. Spominje se kako je reisu-l-ulema Mehmed Tevfik ef. Azapagić, kazivao Mesneviju svome sinu. Naš najveći pjesnik u osmansko-turskoj književnosti, Derviš-paša Bajezidagić, osnovao je u Mostaru jednu od prvih halki (katedri) za proučavanje Mesnevije. Dersove iz Rumijevog djela držao je i Fevzija Mostarac, a veliki dobrotvor Sarajeva, Fadil-paša Šerifović je u svojoj vakufnami odredio da se iz priloga vakufa plaća i kazivanje Mesnevije.U Sarajevu je krajem XIX stoljeća osnovan perzijski klub, koji je imao oko 50 članova koji su čitali perzijske klasike i razgovarali isključivo na perzijskom.

Ipak, iako je Mesnevija tako dugo prisutna u kulturnoj historiji gradova širom Bosne i Hercegovine, primjetno je da nema mnogo djela koja se bave životom njenog autora. Zbog toga nas je obradovalo objavljivanje knjige Životopis Mevlane Dželaludina Rumija, autora Elvira Musića, koja predstavlja tri najrelevantnija izvora o životu ovog klasičnog sufijskog pjesnika. Elvir Musić je doktor nauka iz oblasti perzijskog jezika i književnosti, a do sada je objavio nekoliko djela o različitim elementima Rumijeva književnog djela. Životopis je objavila mlada izdavačka kuća Slovo bosansko.

Na nešto više od dvije stotine stranica Musić je pitko isprepleo klasične tekstove tako da Životopis sve vrijeme ima i narativnu notu. Koristeći podatke iz bilješki Rumijevih savremenika, Musić uspijeva da nam ispriča priču. Tako Životopis nije samo zbir informacija bez konteksta, već i odličan kratki uvod u historiju islamske civilizacije s početka XIII stoljeća, kada se u Belhu (sjever današnjeg Afganistana) rodio Dželaludin Muhammed. Životopis ne donosi mnogo hikaja, već se kroz tri najfrekventnija i najrelevantnija izvora kreće od Rumijevog djetinjstva u Belhu, preko selidbe u Semerkand, a potom i kroz putovanja ka Bagdadu, Mekki, Damasku i, naposlijetku, Konyi. Govoreći o Rumiju, Musić nam donosi i informacije o njegovoj porodici, različitim frakcijama među islamskom ulemom, mongolskim pohodima i ratovima među muslimanima. Čitaoce će posebno zanimati dijelovi koji govore o susretima sa velikanima islamske misli, poput Attara Nišaburija. Najveći dio knjige posvećen je druženju sa Šemsom Tabrizijem, učiteljem sa kojim je Mevlana proveo nešto više od godinu dana.

Nabrajanje učenjaka u Mevlaninom rodoslovu, kao i vodećih islamskih mislioca i pjesnika sa kojima se susretao tokom života značajno je zbog sve češćeg mistificiranja Rumija i Mesnevije. U intelektualno živoj Konyi, kao jednom od središtu islamske misli, Mevlana je bio prvak i predvodnik učenjaka svoga vremena i glavni hatib centralne džamije, gdje je naslijedio svoga oca. Donoseći historijske podatke, Životopis značajno razbija mistificiranje sasvim egzaktnih i provjerljivih podataka. Kada konačno muslimani pristanu na misticizam, onda se nije čuditi tome što taj pojam i orijentalisti obilato koriste. Kako Musić naglašava na promocijama ove knjige, nerijetko se i pojam ljubavi ili aška nepotrebno zamagljuje i pretjerano pojednostavljuje, dok se kod Rumija vidi kako se tu često radi o čistoj želji i spremnosti na patnju.

Životopis Mevlane Dželaluddina Rumija će pomoći mnogim čitaocima da steknu novu perspektivu u pristupu i čitanju Mevlaninog života i djela. Čitajući o Rumijevom rodoslovu, selidbi sa istoka na zapad islamskog svijeta, susretima sa velikanima i velikoj brizi o svom duhovnom napretku, čitalac Životopisa će sigurno obogatiti i svoj pogled na druge velikane islamske misli. I zbog toga je ova knjiga značajna. Bosanskohercegovačko izdanje Životopisa Mevlane Dželaluddina Rumija pomogla je kompanija BH Telecom.

Pod Nebom Vedre Vjere Kultura

bs-ba

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282205129909647

Islamska Zajednica