preporod

Pritisak na palestinske vlasti

Izraelski premijer Jair Lapid uputio je pismo na adrese više od 50 svjetskih lidera s molbom da blokiraju zahtjev Palestinaca u UN-u za savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o okupaciji Izraela, prenose agencije.

Lapid je u pismu zatražio od šefova država, uključujući i one iz Velike Britanije i Francuske, da izvrše pritisak na palestinske vlasti koje imaju ograničenu vlast na okupiranoj Zapadnoj obali, i spriječe ih da promovišu rezoluciju na Generalnoj skupštini.

Portparol palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa rekao je da su Lapidovi napori osuđeni na propast.

“Mi smo uvjereni da se svjetski lideri koji su uvijek stajali uz našu pravednu stvar neće povući sa svojih pozicija”, naveo je portparol palestinskog predsjednika Nabil Abu Rudejne.

U rezoluciji, koju je početkom novembra odobrio komitet UN, traži se da Međunarodni sud pravde hitno razmotri izraelsku produženu okupaciju, naseljavanje i aneksiju palestinske teritorije, kojima se krši pravo Palestinaca na samoopredjeljenje.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i Istočni Jerusalem u bliskoistočnom ratu 1967. godine.

“Ova rezolucija je rezultat zajedničkih napora da se izdvoji Izrael, da se diskredituju naši legitimni bezbjednosni problemi i da se delegitimizuje samo naše postojanje”, napisao je Lapid u pismu čija je kopija podijeljena novinarima.

Status sporne teritorije trebalo bi da bude predmet direktnih pregovora između Izraela i Palestinaca, rekao je Lapid. Pregovori pod pokroviteljstvom SAD-a su zaustavljeni 2014. godine.

Globus

bs-ba

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282312504092047

Islamska Zajednica