preporod

Saudijski fond PIF imovinu uvećao četiri puta od 2015.

Investicijski fond Saudijske Arabije u državnom vlasništvu sve više širi mrežu svojih udjela u svjetskim kompanijama širom svijeta među kojima su i Amazon, Google, Visa, Microsoft, Disney, Nintendo, Uber, PayPal i Zoom, izvještava DW. “U posjedu ovog fonda je također firma za odmor Carnival, britanski nogometni tim Newcastle United, kontroverzni profesionalni golf turnir i ima značajne odnose s Blackrockom, najvećom svjetskom firmom za upravitelje imovinom. U osnovi, svaki put kada kupite karamel mocha latte u Starbucksu ili igrate online igricu World of Warcraft, također podržavate saudijska ulaganja”, navodi se u prilogu DW posvećenom ovoj temi, te ističe da je “razlog zašto Saudijska Arabija ima udio u svim ovim poznatim imenima njen Fond za javno ulaganje ili skraćeno PIF”.

“Većina zemalja ima državne fondove, a Saudijska Arabija nije izuzetak. PIF je prvi put osnovan 1971., ali sve do relativno nedavno, saudijski fond je uglavnom imao skromna domaća ulaganja i nije bio veliki međunarodni igrač. Sve se promijenilo oko 2015. kada je prijestolonasljednik Muhammed bin Salman počeo konsolidirati bogatstvo kraljevstva i PIF pretvorio u središnji dio svojih planova za modernizaciju zemlje i diverzifikaciju njezine ekonomije dalje od nafte”. “PIFova nova uloga u saudijskoj političkoj ekonomiji je bez presedana”, napisala je Karen Young, viša istraživačica u Centru za globalnu energetsku politiku Univerziteta Columbia, u izvještaju iz 2019. u okviru politološkog projekta o Bliskom istoku uz napomenu da je “on središnji pokretač rasta u novoj Saudijskoj Arabiji, kako je to zamislio prijestolonasljednik Muhammed bin Salman”, navodi Young.

Konačni cilj Saudijske Arabije je da PIF do 2030. godine postane najveći i najutjecajniji državni imovinski fond na svijetu, s imovinom vrijednom dva biliona dolara. Trenutno ima četiri puta više nego 2015. godine.

Norveški mirovinski fond, koji upravlja imovinom vrijednom 1,4 triliona dolara, trenutno je najveći na svijetu, a PIF je trenutno na šestom mjestu s tendencijom daljeg penjanja na ovoj ljestvici.

Zahvaljujući globalnoj energetskoj krizi, uzrokovanoj ruskom invazijom na Ukrajinu, cijene nafte su znatno porasle. Kao rezultat toga, Saudijska Arabija, drugi najveći proizvođač nafte u svijetu, očekuje proračunski suficit po prvi put u deset godina i vjerojatno će moći upumpati još više novca u PIF.

DW napominje da se zaljevske zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, godinama natječu za ekonomski utjecaj u zemljama poput Egipta. “Rijad gura Egipat da proda obiteljsko srebro”, kaže Stephan Roll, šef odjela za Bliski istok i Afriku u SWP-u, referirajući se na unosna državna poduzeća ili udjele egipatske vlade u profitabilnim privatnim firmama.

“Posljednjih je sedmica objavljeno da je SEIC (novoosnovana Saudi Egyptian Investment Co. u vlasništvu PIF-a) kupila ili uložila u egipatske firme”, ističe Roll.

Globus

bs-ba

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282329683961231

Islamska Zajednica