preporod

Njemačka: Kako da migranti lakše dobiju državljanstvo

Nakon kritika unutar vladajuće koalicije, njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova je stalo u odbranu Vladinog plana da olakša migrantima dolazak do državljanstva ove zemlje. “Ovo je centralni plan naše koalicije, skupa s jasnim priznanjem da je Njemačka zemlja imigracije – izjavio je portparol ministarstva, odgovarajući na novinarska pitanja o pritužbama na Vladin plan”.

Njemački kancelar Olaf Scholz je, također, na skupu u Berlinu održanom pod naslovom “Njemačka – zemlja imigracije”, ponovio svoje obećanje da će reformirati zakone te zemlje o državljanstvu i olakšati imigrantima da postanu njemački državljani. Scholz je tom prilikom podsjetio da najmanje devet miliona ljudi već dugi niz godina živi i radi u Njemačkoj, a nemaju njemačko državljanstvo. “Naprimjer, u zdravstvenom sektoru oko četvrtine doktora u Njemačkoj nije rođeno ovdje – imaju imigrantsko porijeklo. Slično tome, jedna trećina medicinskih sestara i njegovateljica ima imigrantsko porijeklo”, rekao je kancelar istaknuvši da “svako ko ovdje živi i u stalnom je radnom odnosu treba, također, imati i pravo da bira i bude biran, da bude dio naše zemlje sa svim pravima i obavezama, bez obzira na porijeklo, boju kože ili vjerska uvjerenja”.

Zakon o državljanstvu, koji se planira revidirati u Njemačkoj, ponajviše se odnosi na Turke koji čine najveću stranu populaciju u toj zemlji, ali i na ljude iz zemalja Zapadnog Balkana, izvještava Anadolija.

Njemačka agencija DW izvještava da su se njemački Liberali, koji dijele vlast sa Socijaldemokratama i Zelenima, usprotivili ideji da migranti lakše stižu do njemačkog državljanstva iako je vladajuća koalicija u programu imala tu reformu, koja je nedavno konkretizovana. Prijedlog ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer predviđa da imigranti mogu zatražiti njemačko državljanstvo poslije pet godina boravka u zemlji, umjesto poslije osam, kako je trenutno. Fezer predlaže da se, u slučaju posebno uspjele integracije, pasoš može dobiti poslije tri godine. Također, dvojno državljanstvo bi trebalo postati pravilo, a ne izuzetak. Prijedlog reforme je naišao na oštre kritike opozicionih demokršćana koji su se tokom duge vladavine Angele Merkel uvijek opirali ovakvim mjerama, a čija podrška je potrebna za izglasavanje novog zakona.

Povjerenica Vlade za integraciju Rem Alabali-Radovan je stala u odbranu reformi koje je najavio kancelar Scholz. “Želimo postati moderna useljenička zemlja. U to spada da brže, bolje i više uvodimo ljude u državljanstvo”, rekla je Alabali-Radanova.

Globus

bs-ba

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282338273895823

Islamska Zajednica