preporod

Zašto objaviti elektronsku knjigu

S obzirom na poskupljenje printanih knjiga trebali bismo razmisliti o prednostima objavljivanja elektronskih knjiga tj. knjiga u digitalnom izdanju.

KEMAL OBAD

1. Jedan uređaj, mnogo knjiga

Jedan uređaj dovoljan je za čitanje bilo kojeg broja knjiga koje želite. Studenti imaju najviše koristi od toga jer ne moraju svaki dan nositi torbu punu knjiga. Omogućava korisniku da na uređaj uskladišti puno knjiga, puno više nego što itko može pročitati u svom životu.

2. Dostupno svuda

E-knjige se mogu preuzeti i pohraniti za kasniju upotrebu. Studenti i zaposlenici mogu proći kroz materijal za učenje dok su kod kuće, pa čak i dok putuju. Za razliku od štampanih knjiga koje se moraju naručiti ili kupiti u knjižari, s vremenom izgubljenim u čekanju dostave ili putovanju do knjižare; čitači mogu lahko pristupiti bilo kojoj e-knjizi bilo kad i bilo gdje.

3. Jednostavno ažuriranje

E-knjige se nalazi na cloud-u , što znači da se može ažurirati bilo kada. Autori i izdavači uvijek mogu dodati ažurne informacije pružajući korisnicima najnovije digitalne sadržaje. Ovo štedi troškove ponovnog štampanja.

4. Interaktivni elementi

Uključivanje interaktivnih funkcija u e-knjigu čini iskustvo čitanja zanimljivijim. E-knjige mogu biti ugrađene u audio i video zapise. Vanjske veze se mogu uključiti kako bi se pružile dodatne informacije.

5. Opcija prihvatljiva za životnu sredinu

E-knjige su ekološke. Potpuno eliminira postupak štampe papira, čime izdavači štede troškove štampanja. Svake godine se objavi približno 2,2 miliona knjiga, koristeći oko 3 miliona stabala.

Svi ovi procesi mogu se eliminirati uz pomoć e-knjiga. Stoga su e-knjige bolje za okoliš u cjelini.

6. Pristupačno na duge staze

Neki ljudi mogu smatrati da bi, budući da je riječ o novoj tehnologiji i novom uređaju, troškovi očito bili veći od troškova štampanih knjiga. Ali, upravo je suprotno. E-knjige koštaju mnogo manje od štampanih knjiga, jer u štampanim knjigama nema previše reprodukcije.

Kultura

bs-ba

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

2022-12-01T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282583087031695

Islamska Zajednica