preporod

Učenje Kur’ana u nečistom stanju

Pitanje: Smije li se učiti Kur’an ujutro odmah nakon buđenja? Npr., čim se probudim često mi dođe da proučim, s nijjetom zaštite; Bismillah hillezi la jedurru me’asmihi šej’un fil-erdi …., ili tri puta Ihlas, ili nešto od zikrova ili kraćih sura? Smije li se ovo učiti bez abdesta?

Odgovor: Osoba koja je u stanju velikog hadesa (tj. u stanju džunupluka, hajza ili nifasa) ne može učiti Kur’an. Od Ibn Omera, r.a., se prenosi da je Vjerovjesnik, a.s., kazao: „Žena u hajzu i džunup neće učiti ništa od Kur’ana.“(Tirmizi, Ibn Madže i Bejheki. Ovaj hadis je zabilježio i Ed-Darekutni od Džabira. Ocijenjen je slabim. Nasbur-raje, 1/195) Iako se vjerodostojnost ovog hadisa osporava sa stanovišta hadiske struke, naš i većina ostalih mezheba prihvatili su norme sadržane u njima, odnosno zabrane vezane za stanje hajza i džunupluka. Međutim učenje Bismille, ako se uči radi zaštite je dozvoljeno.

Osobi koja se ne nalazi u stanju malog hadesa tj. nema abdesta, dozvoljeno je da uči Kur’an napamet, bez dodirivanja Mushafa.

Prema tome, ako osoba nije u stanju velikog hadesa nema smetnje da spomenute sure, dove i druge vrste zikra uče odmah nakon što se probudi. Poželjna praksa je da se osoba odmah nakon buđenja zahvali Allahu i uputi dovu. U hadiskim zbirkama se prenosi više dova koje je Allahov Poslanik, a.s., učio nakon buđenja iz sna. Jedna od njih glasi: „El-hamdu lillāhil-lezī `āfānī fī džesedī, ve redde alejje rūhī, ve ezine lī bizikrihi.“(Hvala Allahu Koji me učini zdravim, i vrati mi dušu, i omogući mi da Ga (i dalje) spominjem.“(Et-Tirmizi, 3640) Također se prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., pri ustajanju iz postelje učio: El-hamdu lillāhil-lezī ahjānā ba’de mā emātenā ve ilejhin-nušūr.“(Hvala Allahu Koji nas je oživio nakon što nas je bio usmrtio (kroz san); pred Njim ćemo se skupiti na Dan oživljenja.“(Buhari, 6324)

Duhovnost Kur’an

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281646784249540

Islamska Zajednica