preporod

Naučni skup i izložba: “9. januar – Put u genocid’’

U Narodnom pozorištu u Sarajevu je u organizaciji Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine 9. janaura održan naučni skup i izložba o temi “9. januar - Put u genocid”.

H.H.

Podsjećajući da je ove godine neustavno obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a premješteno iz Banje Luke u Istočno Sarajevo te ističući da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ni ove godine ne poštuju, organizatori su istakli da je projekat “9. januar – Put u genocid“svojevrsni odgovor Arhiva Federacije na postupke vlasti manjeg entiteta.

„Jedan od ciljeva projekta jeste da damo doprinos borbi protiv falsificiranja bliske bosanskohercegovačke prošlosti, te da prezentiramo javnosti posljedice koji je proizveo 9. januar, a to su: agresija na Bosnu i Hercegovinu, genocid, ratni zločini, ubijanja, silovanja, progon civilnog stanovništva, spaljivanje kuća, kulturocid, urbicid, rušenje vjerskih objekata i otvaranja logora. Ignorisanje obilježavanja 9. januara, dana kojim je trasiran genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini više nije dopušteno“, poručili su organizatori.

Uvodnu riječ imao je direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine Hajrudin Ćuprija, a potom su se prisutnima obratili premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić.

Učesnici su bili naučni saradnici Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA dr. Muamer Džananović i dr. Hikmet Karčić te naučni saradnik Instituta za historiju UNSA dr. Jasmin Medić. Riječ je o mladim istraživačima koji potpisuju autorstvo spomenute izložbe.Uz autore, govorili su direktor Instituta za istraživanje zločina i međunarodnog prava prof. dr. Rasim Muratović te direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Autori izložbe su izdvojili dio arhivske građe, a riječ je o dokumentima koji precizno ukazuju na činjenice o datumu “9. januara’’ i nastanku “Republike srpske’’. Za potrebe izložbe korišten je 81 dokument iz Arhiva međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i osam dokumenata iz Arhiva instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Očekuje se i nastavak promocije ove izložbe u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.

Ovom prilikom prikazani su i inserti iz filma “9. januar - Put u genocid”, Avde Huseinovića, čija se premijera uskoro očekuje. U okviru programa članovi Hora “Djeca Srebrenice” izveli su oratorij Srebrenički inferno.

Aktuelno Kolumna

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281908777254596

Islamska Zajednica