preporod

Stotinu i šezdeset godina svjedočenja islama

Medžlis Orašje

H. HASIć

Sultan Abdul-Azizova ili Azizija je jedina džamija Medžlisa Orašje i jezgro je jedinog džemata ovog medžlisa. Stoga je imam Azizija džamije i glavni imam Medžlisa, a trenutno je to hafiz Redžo-ef. Sivić.

Govoreći o aktivnostima u prethodnom periodu glavni imam hafiz Sivić je izdvojio uređenje harema Azizija džamije, koje se privodi kraju, a u što su, zahvaljujući odazivu džematlija i različitih institucija, uložili velika sredstva. Cilj je da se ova džamija, jedna od 36 sultanskih džamija u Bosni i Hercegovini, održava u što boljem stanju.

Kazao je da je planirano i uređenje enterijera džamije, a sačuvane su te restaurirane i stare džamijske levhe.

Glavni imam je podsjetio na naučni skup održan prije deset godina povodom 150 godina od doseljavanja muslimana iz Kneževine Srbije na područje Orašja i drugih mjesta, što je rezultiralo i objavljivanjem zbornika. Medžlis je i 160. godišnjicu obilježio istim povodom. Istakao je da značajnu ulogu u organizaciji spomenutih i sličnih manifestacija ima dr. Mirsad Arnautalić, predsjednik Medžlisa. Također, podsjetio je i na izniman doprinos nekadašnjeg glavnog imama Medžlisa Salim-ef. Kanlića.

„Prije tri godine pokrenuli smo projekat “Škole Kur’ana MIZ Orašje’’ na što smo izuzetno ponosni. Krajem mjeseca decembra održali smo i hatmensku svečanost za grupu odraslih, polaznika Škole Kur’ana. Ponosni smo i na naš angažman po pitanju podučavanja sufari, Kur’anu, tedžvidu i hifzu. U posljednje tri godine četrdesetak odraslih osoba iz Orašja su naučile arapsko pismo i osposobile se za učenje Kur’ana, dok je broj polaznika mektepske pouke znatno veći“, dodao je glavni imam.

Osim toga, planirano je i pokretanje mekteba za predškolski uzrast.

Naglasio je da muslimani Orašja nemaju problema u organizaciji religijskog života. Osim što imaju podršku Muftijstva tuzlanskog, ističe i kvalitetnu saradnju s gradskim i kantonalnim vlastima. Dodaje da je odlazak mladih jedan od prvih izazova te izražava nadu da će se, zahvaljujući poboljšanju perspektive u Orašju, mladi i vraćati. Uz ostale aktivnosti, aktivan je i rad Mreže mladih, pomoću koje nastoje mlade vezati za džemat i pomoći im da usvoje vrijednosti svoga dina.

Glavni imam Sivić ističe primjer veoma kvalitetne međureligijske i međuetničke saradnje u Orašju. Podsjeća da imaju stalne odnose među religijskim zajednicama.

„Orašje je jedna od podružnica Međureligijskog vijeća i to je dodatni pokazatelj opće atmosfere koja vlada u životu ljudi na ovome području. Veoma su česte posjete učenika osnovnih i srednjih škola koji sa svojim nastavnicima svake godine posjećuju džamiju Aziziju te se na taj način upoznaju s našim zajedničkim vrijednostima“, kaže on.

Jedini mekteb na području Medžlisa pohađa oko 100 polaznika, a uz glavnog imama, u mektebu je angažovana i muallima. Ističe da su zadovoljni rezultatima mektepske nastave i primjećuju stalni napredak. Tome je doprinijelo i opremanje mektepske učionice savremenim sredstvima u nastavi, ali i utopljavanje učionice.

„Veći broj onih koji uče sufaru i Kur’an je samo jedan segment postepenog napredovanja u radu. U ovoj mektepskoj godini imamo za nekoliko procenata veći broj upisanih među kojima je i nekoliko srednjoškolaca što nas posebno raduje“, dodao je.

Pokrenuta je i sekcija hifza, koja ima nekoliko polaznika. Trenutno, dvojica mladića uče Kur’an napamet, od kojih je jedan zapamtio više od pola Kur’ana. Upravo hifzom žele unaprijediti rad mekteba.

„Mekteb je svojevrstan temelj stvaranja ličnosti i treba ga njegovati s ciljem da društvo izgradi čestite članove i one koji će u budućnosti čuvati svoju vjeru, državu, jezik i naciju. S polaznicima mektepske pouke početkom nove mektepske godine posjetili smo Srebrenicu i Potočare držeći da svaka generacija mladih to treba činiti“, zaključuje glavni imam.

Infrastruktura Medžlisa, kako nas je upoznao, je zaokružena. Također, pokušat će vratiti barem dio oduzete vakufske imovine u samom centru grada.

„U saradnji s Vakufskom direkcijom i Gradskim službama radit ćemo na uspostavi što boljeg rješenja za objekte u gradu koje smo mi uz njihovu saglasnost mogli koristiti u prethodnim godinama, ali zajednička želja je da nađemo neko bolje rješenje za dobrobit svih. Pokazali smo da se vakuf može oplemeniti i pružiti određenu korist za potrebe Medžlisa, a želja nam je i cilj dodatno unaprijediti vakufska dobra radi bolje i uspješnije budućnosti svih nas u ovome gradu. Ulaganjem u mekteb, omladinu i različite projekte na tom planu ispunit ćemo i opravdati cilj svih ovih navedenih stvari“, zaključuje glavni imam hafiz Sivić. Želja nam je i cilj dodatno dobra radi unaprijediti vakufska bolje i uspješnije budućnosti svih nas u ovome gradu.

Medžlisi

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282003266535108

Islamska Zajednica