preporod

Čuvari tradicije: Druženje Bošnjaka muslimana u gradu Albany

SAD – Medžlis 3

SENAD AHMETOVIć

Nakon pauze od skoro dvije godine, prouzrokovane pandemijom, Bošnjaci sjeveroistočnog dijela i Medžlisa 3 Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, imali su priliku družiti se ponovo. Naime, 19. po redu druženje Bošnjaka ovog medžlisa održano je od 23. do 25. decembra 2022. godine i bilo je najbrojnije do sada na ovoj lokaciji, u džematu Albany, NY.

Zbog najavljenog nevremena, gosti su počeli pristizati u ranim jutarnjim satima u petak, 23. decembra, a kako bi izbjegli najavljene snježne padavine te prisustvovali džuma-namazu. Oficijelni program počeo je nakon jacija-namaza i večere, a specijalni gosti ovog druženja bili su kurra hafiz Aziz-ef. Alili i Lamija Azizi.

Uvodno obraćanje i dobrodošlicu u ime domaćina zaželio je Jasmin-ef. Mujagić, a zatim se prisutnima obratio i glavni imam Medžlisa 3 Muris-ef. Neimarlija.

Oko tri stotine ljudi slušalo je odlomke iz časnog Kur’ana, koje su učili hafizi tokom Večeri Kur’ana koja je upriličena kao dio programa. Hafiz Houssem Maryouk, zatim hafiz Hako-ef. Omeragić a za njim hafiz Abdulkadir Mohamed Bwana svojim prelijepim glasovima učili su odabrane ajete. Amir-ef. Durić je prisutnima pročitao prevod ajeta na bosanski jezik s uporednim prikazom engleskog prevoda.

Specijani gost kurra hafiz Aziz Alili je u svom stilu, prelijepim učenjem, oubličio i upotpunio ovu Večer Kur’ana. Nakon toga je uslijedilo omladinsko druženje i razgovor s imamima do kasno u noć. Narednog dana, sabah-namazom i zikrom otpočeo je drugi dan druženja ispunjen bogatim programom. Uz neizostavni muhabet, kahvu i kolače razmjenjivani su utisci prisutnih od kojih se neki nisu vidjeli duže vrijeme, što je ovo druženje učinilo posebnim. Za najmlađe je pripremljen poseban program u odvojenim učionicama - igraonicama dok je za omladinu organizovana posjeta Albany Univerzitetu na kojem su dr. Abdullah Canbaz i mr. Amir-ef. Durić upoznali našu omladinu s jednim od najmodernijih kampusa i programa u SAD-u za Cybersecurity i Data Science.

Nakon podne-namaza uslijedila su paralelna predavanja. Sestrama se obratila Lamija Alili u glavnoj sali dok se predavanje za muškarce odvijalo u džamiji. Kratka predavanja nakon dnevnih namaza prisutnima su održali Šaban-ef. Šljivar, Jasmin-ef. Mujagić, hafiz Azizef. Alili i Muris-ef. Neimarlija. Nakon večere uslijedio je kulturno-zabavni program i učenje ilahija i kasida.

Uz hafiza Alilija, ilahije i kaside su učili Šerif-ef. Delić, Šaban-ef. Šljivar i Džemal-ef. Crnkić, a sve uz posebnu pratnju ženskih vokala. Također, u programu su učestvovali i djeca i omladina, te članovi hora Divan.

Gromoglasni aplauz i osmijehe izmamili su članovi hora Divan iz džemata Albany koji su također proučili nekoliko ilahija i kasida. Cijelokupni program je uživo emitovan na Facebook stranici Druženja Bošnjaka Medžlisa 3. Omladina je druženje nastavila uz sevdalinke i ilahije, ali i neizostavno bosansko kolo.

U odjavi programa u ime Organizacionionog odbora i džemata Albany Sado Kanić je zahvalio svim prisutnim i zaželio im hairli povratak kućama te najavio datum narednog jubilarnog, 20. po redu druženja - Poconos2023, već u februaru.

Medžlisi

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282016151436996

Islamska Zajednica