preporod

Djelo uvijek govori više

MUTEVELIJA AHMED ŠEHIć, DžEMAT CRNA RIJEKA H. HASIć

Š„Instituciji Zajednice se moramo okrenuti, a institucija mora nama biti primjer u djelovanju.“

ezdesetčetverogodišnji Ahmed Šehić je završio svoj prvi mandat na funkciji mutevelije džemata Crna Rijeka (Medžlis Sarajevo), a džematlije su mu i na nedavnim izborima ukazali povjerenje. Ranije, emaneta se prihvatio nakon dolaska u penziju pronašavši više vremena da se posveti džematu.

„Meni je to bio izazov, ali, svakako, želja i zadovoljstvo. Ja se najljepše osjećam u džamiji, a, pored ostalog, i mujezin sam“, kazao nam je on.

Za džamiju je vezan od izgradnje, a 2009. godine je završena i otvorena. Donator je bio r. Muharem Balta, a njegov sin Edin s porodicom i danas podržava džemat donacijama. Inače, prethodno izgrađena džamija je srušena u agresiji. Istakao je da su u proteklom periodu preuredili staru imamsku kuću namijenivši je za druženje omladine, ali i za prilike poput organizacije tradicionalne dove, koja se u ovom džematu održava u julu. Na taj način čuvaju od propadanja staru imamsku kuću. Za vrijeme intenzivnijih okolnosti pandemije uradili su i ogradu oko harema, počeli šadrvan ispred džamije, a vršeno je uređenja džamijskog enterijera.

„Zadovoljan sam komunikacijom koju je Džematski odbor imao s džematlijama. Tome je doprinio i nešto mlađi sastav Džematskog odbora u prošlom sazivu“, kazao nam je.

Ističe da ga raduje što je povećan broj srednjovječnih ljudi, koji dolaze na džematske namaze.

Ne primjećuje značajniji odliv stanovništva iz Crne Rijeke, osim onih koji se, zbog posla, približe gradu, ali se vikendima često vraćaju. Inače, oko devedeset posto njih se vratilo u Crnu Rijeku nakon agresije.

Od aktivnosti u džematu iz proteklog perioda izdvaja druženje za žene, ali i kurs engleskog jezika, koji je vodila supruga bivšeg imama ovog džemata. Također, ističe i druženja omladine, ali i starijih, kao što je prošlogodišnje druženje džemata Srednje i Crna Rijeka, pa su, tim povodom, predstavnici džemata posjetili i Memorijalni centar Srebrenica.

U planu je da se u narednom periodu potpuno završi uređenje harema i dijelom džamijskog enterijera.

Za kraj, podsjeća da smo u vremenu u kojem se mnogo govori, a malo prema tim riječima postupa. Pri tome se vodi vlastitim primjerom, smatrajući da je njemu potrebno da vidi djelo umjesto mnogo riječi.

„Instituciji Zajednice se moramo okrenuti, a institucija mora nama biti primjer u djelovanju“, zaključuje mutevelija Ahmed za Preporod.

Medžlisi

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282029036338884

Islamska Zajednica