preporod

152 godine od rođenja reisa Džemaludin-ef. Čauševića: Prvak novih vremena

Bosanska Krupa

N. HOROZOVIć

Svečanom akademijom, održanoj 29. decembra u Bosanskoj Krupi, obilježena 152. godišnjica od rođenja reisa Džemaludin-ef.Čauševića.

Reformator, intelektualac, prosvjetitelj, naučnik, lider, vođa, mislilac i mnoge druge epitete civilizacija je namijenila reisu Mehmedu Džemaludin-ef. Čauševiću. Rijetki su u njegovom vremenu i razumjeli njegove nakane, a mnogi su činili sve da ono što on želi sprovesti opstruiraju. Možda ih ljudi od nauke poimenice znaju, ali svi mi danas znamo samo za reisa Čauševića i zahvalni smo mu na njegovom doprinosu i vizionarskom pristupu koji nam je trasirao – poručeno je na Svečanoj akademiji.

Prisutnima se obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je apostrofirao ključne segmente djelovanja reisa Čauševića, stavljajući u fokus obrazovanje ženske djece, što je u tom vremenu bilo dovođeno u pitanje.

„Reis Čaušević je bio duboko svjestan da se realizacija suštinskih reformi neće desiti bez emancipacije žene kroz školovanje i društveni angažman. Kako tada, tako i danas, svjedoci smo da žene predstavljaju nedovoljno iskorišten potencijal u razvoju društva. Broj djevojaka u poređenju s brojem momaka u našoj medresi je na strani djevojaka, te sam siguran da bi reis Čaušević bio ponosan da medresu, koja nosi njegovo ime, karakteriše i činjenica da su ženska djeca brojčano dominantnija od muške, što je svakako stečeno i njegovom velikom zaslugom“, poručio je muftija Kudić.

U ime Gradske uprave Bosanska Krupa obratio se savjetnik gradonačelnika Ernes Halilović, prenoseći riječi podrške i osjećaj ponosa zbog činjenice da je ovaj grad iznjedrio jednog od najvećih Bošnjaka u prošlom stoljeću.

Prigodan kulturni program su izveli članovi hora Medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“iz Cazina predvođeni prof. Nijazom Kovačevićem, a u sklopu ove akademije je prikazan i sažetak dokumentarnog filma „Reis Džemaludin Čaušević - moralni svjetionik svoga naroda“autorice Merime Aličević.

Elaborat o reisu Čauševiću je održao redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću prof. dr. Nevzet Veladžić. On je na izuzetno dojmljiv način predstavio izazovno vrijeme u kojem je djelovao reis Čaušević, kao i njegovu reakciju i teme koje je tretirao u svojim javnim obraćanjima.

„Bošnjaci su u to vrijeme imali krizu navedenih identiteta i prijetio im je nestanak. Politički procesi u regionu i Evropi su javno eksponirali ideju da je islam recidiv osmanske ostavštine na ovim prostorima, kojeg se treba riješiti. Reis Čaušević i prije negoli je imenovan za reisul-ulemu se stavio u prosvjetiteljsku ulogu s ciljem da očuva islam kod muslimana i zadrži muslimane u islamu u Bosni. Pogotovo je želio probuditi uspavanu elitu koja bi trebala svoju energiju usmjeriti na nužne reforme koje je potrebno sprovesti“, istakao je kroz svoje obraćanje prof. Veladžić.

Veladžić je istakao da je konzervativna ulema je možda bila najveća brana reformskim idejama reisa Čauševića, ali je ipak njegova beskompromisnost i ustrajnost na reformama srušila brojne prepreke koje su se nalazile na putu reformi. Na kraju se prigodnim riječima zahvale obratio glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa Muhamed-ef. Begić.

Istakao je doprinos institucija i udruženja u promociji imena i djela reisa Čauševića i srdačno zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u tome.

„Smatram da smo kao grad, Krajina i Bosna i Hercegovina od Dragog Boga počašćeni postojanjem jednog ovakvog velikana, ali isto tako kao njegovi sugrađani, zaduženi smo da lik i djelo reisa Čauševića, kroz ovakve i slične manifestacije, sačuvamo. Možda najznačajniji faktor koji je sačuvao od zaborava lik i djelo reisa Čauševića jeste nadijevanje imena našoj medresi po njemu, a udruženje koje nosi njegovo ime je učinilo mnogo da se u Bosanskoj Krupi i cijeloj Krajini na razne načine govori o ovom bošnjačkom velikanu”, izjavio je glavni imam Begić.

Organizator ove akademije je Muftijstvo bihaćko u saradnji s Medresom „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“iz Cazina, Medžlisom, Gradskom upravom i gradonačelnikom Grada Bosanska Krupa, te udruženjem „Džemaludin Čaušević“

Medžlisi

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282054806142660

Islamska Zajednica