preporod

23. manifestacija Večer Kur’ana: Kur’anska riječ uvijek okuplja ljude

Medžlis Kakanj

ELVEDIN IBRAHIMSPAHIć

Posljednje decembarske noći 2022. godine u Medžlisu IZ Kakanj, a shodno 23 godine dugoj tradiciji upriličena je manifestacija Večer Kur’ana. Bila je ovo duhovna sofra koja je servirana za mnogobrojne posjetioce koji su iz gradova širom Srednje Bosne pohrlili u Sportsku dvoranu u Kaknju, da srca oplemene riječima svoga Gospodara.

Program manifestacije prenosila je kakanjska NTV IC tako da su uz ovu Večer Kur’ana bili gledaoci širom svijeta, od Australije do Amerike. Prethodne dvije godine ova manifestacija je, zbog situacije s koronavirusom, organizirana online putem, pa je ovogodišnji program potvrdio da su naše duše željne najljepšeg napitka, milozvučnog poja karija dok svojim glasovima uče Allahove riječi, kako je istakao voditelj i moderator programa Elvedin Ibrahimspahić.

Između nekoliko vrsnih hafiza i karija, jacija-namaz je u dvorani predvodio mladi kakanjski hafiz Muhamed Vehab, koji je časnu titulu hafiza ponio prije nepunih mjesec dana. Kolažom tekbira i salavata program su otvorili članovi hora Mreže mladih MIZ Kakanj, koji su u ovoj noći bili zaduženi za ilahije i kaside.

Ašere na početku programa proučio je karija iz Skoplja Muhsin Sulejman, koji je na ovu manifestaciju došao zajedno sa svojim ocem, kurra hafizom Abdurrahimom Sulejmanom.

U uvodnom obraćanju voditelj Elvedin Ibrahimspahić je najavio domaćina i začetnika ove manifestacije Sulejman-ef. Čelikovića koji je istakao da je ova manifestacija poput duhovne luke za vjernička srca koja, u trenucima dok mnogi okolo provode vrijeme u grijehu, traže sklonište i utočište u pokoravanju Stvoritelju slušajući i družeći se s Njegovom knjigom i Njegovim riječima.

Potom su se na bini izmjenjivali učači Kur’ana a među njima su bili: hafiz Adnan Maati iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina, hafiz Murathan Onder, imam Nur džamije u turskom gradu Kirikalle, kurra hafiz Abdurrahim Sulejman iz Skoplja, hafiz Ibrahim Čakıllı, imam u Kocatepe džamiji u Ankari te hafiz Hasan Sadiqi, imam velike džamije u Frankfurtu u Njemačkoj.

Prigodno predavanje održao je hafiz dr. Abdul-Aziz Drkić s posebnim akcentom o kur’anskim dimenzijama koje govore o potrebi svakog pojedinca da čini dobro koliko je u mogućnosti. Svaki musliman pojedinačno ima određene mogućnosti i kapacitete te bi, shodno tome, trebao i djelovati u pravcu činjenja dobročinstva drugima.

Glavni imam Čeliković je program završio učenjem dove.

Medžlisi

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282067691044548

Islamska Zajednica