preporod

„Jedan slatkiš jedan osmijeh“: Radost djece i starijih

Medžlis Zenica

M. BILčEVIć

Usaradnji s muallimima i polaznicima mektepske pouke, Medžlis Islamske zajednice Zenica je u protekloj mektepskoj godini realizirao projekat “Jedan slatkiš jedan osmijeh” koji je trajao šest mjeseci a u okviru kojeg su polaznici mektepske pouke posjetili JU “Dom-porodica” i dva doma za stara lica u Zenici i tom prilikom im uz prigodan program uručili pripremljenje paketiće. Uz tople riječi zahvalnosti korisnika ovih ustanova na posjetama, ali i srdačnosti uprava i uposlenika, realizacija projekta bit će nastavljena i u ovoj mektepskoj godini.

Projekat se tokom protekle godine realizovao u mektebima gradskih džemata, a ove godine će biti proširen na prigradske džemate. U četvrtak, 4. januara 2023. godine, realizovana je prva takva posjeta navedenim ustanovama te je uručeno oko 300 paketića koje su polaznici mektepske pouke iz džemata Klopče, Pojske i Gorica sakupili i spremili za svoje vršnjake - štićenike JU “Dom-porodica” te starije osobe smještene u domove za stara lica.

U ime Medžlisa Zenica, u posjeti su pored polaznika mektepske pouke bili i imami: Emir-ef. Pašalić, imam džemata Klopče, Aldin-ef. Hasić, imam džemata Pojske i Nermin-ef. Pašalić, imam džemata Gorica i Mulaima Omić, predstavnica Odjela za brak i porodicu. Koordinatorica projekta Mulaima Omić je u ime Medžlisa zahvalila upravama domova koji organizuju ove posjete i prigodno dočekaju goste, te je prenijela selame i riječi zahvale glavnog imama Medžlisa Jakub-ef. Salkice.

„Želimo da zahvalimo svim učesnicima projekta, posebno polaznicima mektepske pouke džemata Klopče, Pojske i Gorica, njihovim muallimima i roditeljima na podršci koju su pružili u pripremi posjete i poklona, a srdačnost i gostoprimstvo, kao i veselje koje izmami jedan mali znak pažnje koji polaznici uruče, govore mnogo više od napisanih riječi“– istakli su iz Medžlisa Zenica.

Ovogodišnji projekat “Jedan slatkiš jedan osmijeh” se realizuje u saradnji s Odjelom za brak i porodicu i Mrežom mladih, a posjete su planirane svakih mjesec dana. Projekat ima za cilj da kod polaznika mektepske pouke razvija saosjećanje i empatiju prema djeci bez roditeljskog staranja i prema starijim osobama.

Medžlisi

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282076280979140

Islamska Zajednica