preporod

Tribina u Islamskom centru Sisak nazvana po Fuad-ef. Karagi

A. C.

U nedjelju, 8. januara 2023. godine, je u Islamskom kulturnom centru Sisak proučen tevhid povodom dvije godine od preseljenja dugogodišnjeg sisačkog imama i glavnog imama hadži Fuad-ef. Karage i osam godina od preseljenja na ahiret hadži Fatima-hanume Karaga.

Nakon učenja Jasini-šerifa i tevhida koji su proučili muftija Azizef. Hasanović, glavni imam MIZ Sisak Alem-ef. Crnkić, glavni imam MIZ Sanski Most Mirza-ef. Žerić i Nermin-ef. Botonjić, sekretar Mešihata uz prisustvo mnogobrojnih sisačkih džematlija, upriličena je kratka svečanost pri čemu je dodijeljen naziv džematskoj tribini koja se održava nedjeljom po Fuad-ef. Karagi.

Na početku svečanosti, glavni imam Crnkić je u kontekstu kur’anskog ajeta u kojem se ističu visoke deredže onih koji su imali znanje ali i kroz prizmu hadisa Allahovog Poslanika, s.a.v.s., o onima koji ostavljaju trajna dobra djela nakon svoje smrti, istakao kako u ličnosti i naslijeđu Fuad-efendije mogu prepoznati plodove ovih kur’ansko-sunnetskih poruka te je naveo nekoliko primjera duhovnosti, mudrosti profinjenog stila komunikacije i ophođenja imama Karage.

„Uz osjećaje džematske zahvalnosti, poštovanja i spomena na ljudski i imamski karakter, dodjeljujemo naziv islamskoj tribini u Islamskom centru po imenu dugogodišnjeg sisačkog imama i glavnog imama, začetnika ideje o izgradnji Islamskog centra, Fuad-ef. Karagi“, kazao je glavni imam Crnkić.

Također, u Medžlisu Sisak je u dogovoru s Mešihatom pokrenuta inicijativa da se priredi posebna knjiga sjećanja na Fuad-efendiju kroz lični osvrt, doživljaj, relaciju i sjećanja brojnih poznavatelja Fuad-efendije, od imama, uglednika iz Islamske zajednice do građana iz društvene zajednice i predstavnika drugih vjerskih zajednica.

Prisjećajući se kako je Fuad-efendiju upoznao kao učenik - maturant u aprilu 1984. godine u sisačkom mesdžidu muftija Hasanović je u svom obraćanju istakao kako je Allah, dž.š., sisačkom džematu darovao Fuad-efendiju, koji je svojom istančanom duhovnom dimenzijom dopirao do svakoga, muslimana i nemuslimana, znao je mjeru svim stvarima u komunikaciji. Allah, dž.š., nekome podari imetak, nekome znanje, nekome evlad, Fuad-efendija je sve to kompletirao iznjedrivši svoga nasljednika Alem-efendiju, svoga sina Zuhdija-efendiju i unuka Mirza-efendiju.

Potom je muftija pročitao odluku Mešihata IZ u Hrvatskoj prema kojoj se redovna tribina u Islamskom centru u Sisku naziva „Islamska tribina h. Fuad-ef. Karaga“.

Fuad-ef. Karaga je bio imam i glavni imam Medžlisa Sisak od 1982. godine do samog umirovljenja 2003. godine. Punih 21 godinu svoga života proveo je na duhovnoj obnovi i jačanju vjerske svijesti kod muslimana Siska i Sisačko-moslavačke županije. Glavni je začetnik ideje izgradnje Islamskog centra u Sisku te je kupovinom zemljišta učinio prve korake ka tom cilju.

Postavljanjem kamena temeljca za Islamski centar ostvario mu se životni san kako je to i sam naglašavao. Bio je veliki humanista, mirotvorac i utemeljitelj mnogih naših institucija.

Njegov javni rad bio je prepoznat u gradu Sisku i Republici Hrvatskoj te je zbog toga bio nagrađivan 2011. godine nagradom Grada Siska, a 2016. godine nagradom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Od 1998. do 2002. bio je predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj što je potvrda njegove prepoznatljivosti u našoj zajednici.

Medžlisi

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282084870913732

Islamska Zajednica