preporod

Zapis o čestitim: Džemat vakifa

SENAHID KAHRIMANOVIć

Prošle godine je po drugi put džemat ‘’Centar’’ u MZ Stjepan Polje kod Gračanice, ostvario najbolje rezultate u prikupljanju zekata i sadekatulfitra na području Tuzlanskog kantona. I nije to jedini odraz njihove čestitosti.

Čuvši da je Mustafa-ef Drndić nedavno boravio u Sarajevu na svečanom prijemu koji je organizovao Rijaset, svratio sam u `’njegovu’’ džamiju da mu čestitam. U harem džamije džemata `’Centar’’ u Stjepan Polju, došao sam nešto ranije pa ulazeći u abdestanu čuh neke zvuke iz susjedne prostorije. Slobodno sam provirio kroz otvorena vrata i malo se iznenadio kada sam vidio Mustafa-efendiju sa zasukanim rukavima kako čisti peć za grijanje. Nisam odmah pomislio da to hodže ne treba da rade, ali svejedno – malo sam bio iznenađen. Ali, brzo sam se pribrao jer mi je pred očima sinula slika iz prošlog proljeća kada sam vidio efendiju Muju, kako ga džematlije odmila zovu, ispred džamije da farba drvenu klupu koja je inventar džamijskog harema. A još tada, kada sam vidio da farba klupu, pohvalno sam razmišljao i govorio o njemu pa sam tako čuo od njegovih bivših džematlija – da je Mustafa-efendija takav čovjek. Voli da inicira pozitivne stvari u džematu, a pritom, nije mu mrsko i samom `’zapljuvati u šake’’ kad je u pitanju neki posao. Tako se, kada je vidio da odgovorni ne rade kvalitetno svoj posao, sam popeo na stub ulične rasvjete pred džamijom i o svom trošku zamijenio pregorjelu žarulju.

Pri našem rukovanju i čestitanju, odmah se ogradio od `’sebe’’.

`’Čestitke pripadaju mojim džematlijama, a ja sam, u ovom slučaju, samo njihov servis. Ovaj džemat ima oko 400 članova, ali je `’pun vakifa’’. Hvala Allahu što me je počastio da radim u takvom džematu“, kazao mi je on.

Dodao je da nije riječ o velikom džematu, već o ljudima s velikim srcem i vjerom u Boga, među kojima je mnogo vakifa poznatih u Bosni.

„Oni ne daju da ikada išta fali ovom džematu. Obezbijede nam ogrjev, pomažu ili sami finansiraju skoro sve naše aktivnosti od održavanja džamije i pomoćnih objekata, mektepske nastave do tribina i raznih manifestacija. Također, svake godine pitaju kakvo je stanje u kasi? I uvijek dodaju koju hiljadu. Kažu, neka se nađe“– reče efendija Drndić.

On, osim ovog uspjeha, uvijek bilježi dobre rezultate u mektepskoj nastavi. Uvijek ima dobar odziv polaznika, kako djece tako i odraslih koji uče arapsko pismo. Njegovi đaci su stalno prisutni na takmičenjima i osvajaju značajne nagrade.

Medžlisi

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282097755815620

Islamska Zajednica