preporod

Promovisan „Takvim“na bosanskom jeziku: Godišnjak za sve generacije

AZMIR JUSUFI

Uamfiteatru „Alauddin“medrese – odjeljenje u Prizrenu, 28. decembra 2022. godine, održana je promocija novog izdanja Takvima na bosanskom jeziku na Kosovu.

Moderator, ujedno i urednik Takvima na bosanskom jeziku, bio je mr. Elmir Karadži, dok su promotori bili: profesor Ahmet Sadriu, generalni sekretar Islamske zajednice Kosova i glavni urednik Takvima; mr. Ramadan Shkodra, direktor za izdavaštvo pri Islamskoj zajednici Kosova; dr. Sadik Idrizi; dr. Raim Bajrami i dr. Azmir Jusufi, član Takvima na bosanskom jeziku.

U svijetu postoji veliki broj časopisa koji imaju mnogo dužu tradiciju, ponekad čak i stoljetnu, i koji su odigrali važnu ulogu u povijesnim i društvenim tokovima i procesima te su otvorili puteve i horizonte stilova i ideja i imali značajan uticaj na svijest i savjest ljudi i utrli su staze za značajne promjene. Među ovim časopisima je i “Takvim”, koji je imao i ima važnu ulogu u podizanju svijesti muslimana na Kosovu.

Na stranicama “Takvima”, svoje radove potpisuju i mladi i stariji istraživači, što je pokazatelj da je “Takvim“otvoren za sve one koji su željni dati svoj doprinos te tako obogatiti znanje u vjerskim i svjetovnim oblastima nauke. Ovaj godišnjak namijenjen je svim generacijama, različitih stepena obrazovanosti. Nadat se da će izborom tekstovnog materijala svi čitaoci pronaći u njemu nešto što će privući njihovu pažnju i osigurati njihov čitalački interes.

Zahvalni smo Islamskoj zajednici Republike Kosovo koja od 1995. godine, kada je izašao i prvi broj Takvima na bosanskom jeziku, podržava izdavanje ovog godišnjaka paralelno uz izdanje Takvima na albanskom jeziku. Također, posebno smo zahvalni i našim saradnicima, ovog sve važnijeg glasila ne samo u zemlji nego i u našoj dijaspori.

Teme koje tretira ovogodišnji “Takvim“su, kao i obično, općenito vjerske prirode, ali imamo i teme iz islamske kulturne baštine i one koje obrađuju kulturni, vjerski i nacionalni identitet Bošnjaka na Kosovu. Svi radovi su plod naučnog istraživanja cijenjenih autora i ekskluzivno su napisani za ovaj broj Takvima, 23. po redu.

Radove potpisuju doktori i magistri islamskih i svjetovnih nauka, pedagozi i teolozi, koji putem pisane riječi šalju važne poruke čitaocima. Među 15 autora nailazimo na one najmlađe, srednje i starije dobi, što je pokazatelj da bi ova publikacija mogla privući pažnju čitalaca svih uzrasta, posebno ako se ima u vidu raznovrsnost tekstova smještenih među njenim koricama.

Od 235. do 263. strane slijedi „Dodatak sa Kalendarskim dijelom“, s namaskim vremenima i važnim vjerskim i nacionalnim praznicima i blagdanima, koji je specifična odrednica ovog Glasila Islamske zajednice Kosova. Takvim ima ukupno 264 strane.

Kultura

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282140705488580

Islamska Zajednica