preporod

PREPORUKA ZA ČITANJE

Meho Šljivo Stazama vjere i dobročinstva

ODABRAO: MIRZET HAMZIć

Meho Šljivo rođen u Jajcu 1973. godine. Diplomirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Objavljuje tekstove, eseje, prikaze knjiga i osvrte u publicistici islamske zajednice. Obavlja funkciju šefa Odjela za hatabet, vaz i iršad u Rijasetu islamske zajednice.

S obzirom na to da se surovoj realnosti (pandemija COVID-19) nije moglo prkositi, jer bi takav bezumni inat bio manifestacija nepoštivanja života kao takvog, valjalo je pronaći duhovnu protutežu sumornoj svakodnevnici. Pandemijska realnost, neizbježno apokaliptična, autoru je poslužila kao neočekivana prilika da se istinski posveti sebi, da nanovo promisli i na miru pretrese vlastita poimanja svrhe i cilja života, da preispita svoje dosadašnje poglede o vjeri. Koliko nas vjera duševno ispunjava, pokreće, bodri i tješi? Koliko u vjeri i s vjerom istinski živimo? Koliko smo u vjeri i koliko je vjera u nama?

Odgovarajući na ovakva pitanja, autor je posegnuo za jedinim svevremenskim mogućim odgovorima sadržanim u konstitutivnim izvorima islama. Čitalac će primijetiti da tekst ne oskudijeva ni drugim klasičnim i savremenim izvorima koji se primarno bave duhovno-povijesnim i etičkim sagledavanjima čovjekove zemaljske uloge i sudbine.

Nastojao sam u tekstovima veoma širokog tematskog raspona izbjeći pretenciozne i nerealne ciljeve pisanja: prikrivenog ili direktnog, tobožnjeg otkrivanja velikih i spektakularnih istina, zaključaka i saznanja. Umjesto toga, ispunjavalo me saznanje da u prilog vlastitih teza mogu pronaći nadahnute mislioce čije su misli i mudrosti okosnica ove knjige – kaže autoru u predgovoru knjige Stazama vjere i dobročinstva.

Knjiga Stazama vjere i dobročinstva autora mr. Mehe Šljive autentičan je bosanski pogled na temeljna pitanja vjere, etike, vjerske prakse i društvenih odnosa kontekstualiziranih u bosanskohercegovačkom okruženju u našem vremenu. Knjiga predstavlja sintezu razumijevanja islamskih normi i načela u otvorenom i pluralnom društvu o izazovima s kojima se suočavamo u traganju za odgovorima na pitanja bošnjačkog egzistencijalnog i esencijalnog habitusa. Autor je u djelu pokazao raskošan talent artikuliranja suštinskih pitanja savremenog vjerničkog diskursa u BiH smiren u bosanskom jeziku, jasan metodološki pristup, poštovanja vrijedno poznavanje izvora islamskog učenja, širok uvid u najznačajnije tokove evropskog mišljenja i vlastitu ukorijenjenost u bosanskoj tradiciji – kaže, između ostalog, u recenziji prof. dr. Nedžad Grabus.

Kultura

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282179360194244

Islamska Zajednica