preporod

Hadž Expo 2023: Kako tehnologija može olakšati obavljanje hadža i umre

„Hadž Expo 2023“bio je naziv konferencije i sajma uz popratne panele održanog u Džedi od 9. do 12. januara, a na kome su se okupili pružaoci usluga hadža i umre, uključujući IT stručnjake, istraživače, medicinske radnike, hotelijere, ugostitelje, transportna preduzeća, inovatore, poduzetnike – preko 200 izlagača.

Događaju su prisustvovali i princ Khaled Al Faisal, guverner Mekke, i drugi vladini zvaničnici.

Saudijski ministar za hadž i umru Tawfiq al Rabiah je na otvaranju „Hadž Expo 2023“objavio da se ukidaju ograničenja za hadž koja su važila tokom pandemije koronavirusa, tj. da će se kvote za pojedine zemlje vratiti na one prije pandemije koronavirusa, te bez ograničenja dobne starosti.

Ministar Al Rabiah je također najavio da će saudijska vlada smanjiti troškove zdravstvenog osiguranja za hodočasnike, na način da će zdravstveno osiguranje za umru biti smanjeno sa 235,75 na 87,4 rijala, a za hadž sa 109 na 29 rijala.

Ove godine cijena osnovnog hadž paketa kreće s cijenom od 3.984 rijala, što je značajan pad u odnosu na 2021., kada je ovaj paket iznosio 12.000 rijala.

“Radimo na olakšavanju tehničkog procesa vezanog za dvije časne džamije u okviru čega će biti uspostavljen i voz koji služi ljudima s invaliditetom“, kazao je na otvaranju događaja u Džedi šejh Abdulrahman Al Sudais, generalni rukovodilac Direkcije za poslove Haremi-šerifa u Meki i Poslanikove džamije u Medini.

Ministarstvo za hadž je ovim povodom objavilo i pokretanje projekta pametnih kartica. Fondacija Nusuk će sarađivati s Generalnom upravom za vakuf na implementaciji sistema pametnih kartica koji će sadržavati lične podatke, mjesto boravka i zdravstvene informacije korisnika povezane s elektronskom aplikacijom u početnoj fazi samo za stanovnike Saudijske Arabije s ciljem evidentiranja onih koji do sada nisu obavili hadž a žive u Kraljevini.

Učesnici sesije o “digitalnim rješenjima i telekomunikacionim tehnologijama u služenju hodočasnicima”, razgovarali su o naporima Saudijske Arabije da omogući i podrži sektore koji rade u sezoni hadža, kroz osiguravanje naprednog sistema digitalnih rješenja i telekomunikacijskih tehnologija i ažurnih podataka za opsluživanje sektora hadža i umre s ciljem pružanja najvišeg kvaliteta usluga kako bi se hodočasnicima omogućilo da svoje obrede obavljaju nesmetano i lako, javlja saudijska agencija SPA.

Kompanija Hajj Hackathon Challenge je objavila javni poziv za kreativce, tehnološke inovatore i poslovne programere kako bi što bolje razvili ideje i rješenja koja će pomoći u poboljšanju usluga za hadžije.

„Ovdje smo da pokažemo najnovije inicijative koje je pokrenula Kraljevina Saudijska Arabija za lakše obavljanje hadža i umre. Ovdje na ovom sajmu možete vidjeti najnovija dostignuća tehnologije koja koristimo u tu svrhu, nove aplikacije koje se koriste u Meki, Medini, na Mini i Arefatu, kao i medicinska pomagala i vozila koja će biti na dohvat ruke hadžijama“, rekao je Mohammad Hanif predstavnik saudijske vlade, napominjući da su tu i usluge za osobe koje imaju invaliditet ili ne mogu putovati zbog finansijskih razloga ili ako neko od rodbine želi da se obavi hadž za njegovog umrlog. Aplikacija Tawkeel omogućava korisnicima da prati bedela, osobu koja obavlja za njega ili nekog njegovog hadž ili umru, te s njim ujedno mogu i komunicirati.

Na sesiji, koju je moderirao pomoćnik zamjenika ministra za planiranje i digitalnu transformaciju Abdulaziz Al-Mathami razgovarano je o naporima Kraljevine u digitalnoj transformaciji tokom pandemije COVID-19 i aktiviranju daljinskog rada i tehnologija učenja, kao i novim tehnologijama za olakšavanje obavljanja hadža, uključujući tehnologiju interneta, umjetnu inteligenciju, proširenu stvarnost, metaverzum i dronove.

Na sesiji je bilo riječi i o naporima ministarstva i relevantnih sektora u pružanju usluga za hadž i umru, kao i važnosti digitalnih rješenja u ubrzavanju realizacije cilja Kraljevine da do 2030. godine primi 30 miliona vjernika koji obavljaju umru.

Medicinska služba Tuwaiq izložila je vozilo koje može da prevezi do deset pacijenata u hitnim slučajevima.

“Dio našeg fokusa je na transportnoj infrastrukturi i pripremi puteva, jer radimo na završetku projekata obilaznih puteva”, rekao je Saleh al Rasheed, izvršni direktor Komisije za grad Mekku i sveta mjesta, te dodao: “Više od 25 km od ukupnog broja obilaznica je završeno, a uskoro ćemo završiti povezivanje prve obilaznice s projektom Masar i projektom rekonstrukcije i razvoja Mekke.”

Zbog pandemije koronavirusa Saudijska Arabija je dopuštala samo ograničenom broju svojih stanovnika i stranaca s boravištem u ovoj zemlji da obave hadž 2020. i 2021., dok je 2022. hadž obavilo milion vjernika iz zemlje i inostranstva.

Saudijska Arabija će ukinuti ograničenja vezana uz COVID-19 za sezonu hadža 2023. i ugostiti broj hodočasnika kao prije pandemije.

Nakon što je saudijski ministar za hadž i umru Al Rabiah na Hadž Expo 2023 objavio da ove godine neće uvoditi nikakva ograničenja za ovu sezonu hadža to je objavljeno i na stranici nadležnog ministarstva.

Kako izvještava Al Jezeera optužbe za „terorizam“protiv austrijskog akademika Farida Hafeza su odbačene nakon što je dokumentarac ove medijske kuće razotkrio kako je slučaj zasnovan na lažnim dokazima i fabriciranim optužbama.

Hafez je poznat po godišnjem izvještaju o islamofobiji u Evropi i jedan je od osnivača Omladinske asocijacije austrijskih muslimana. U razgovoru za Al Jezeeru ističe da je njegova studija o islamofobiji „prepakovana“i prikazana kao „oblik terorizma“. Stoga su optužbe bile nedovoljne. Vjeruje da „nikada nije bilo ni namjere napraviti jak slučaj“.

Ističe da su stvari za koje su ga teretili „sulude“i kako se sve desilo iznenada. Hafezov dom je jedan od približno 60 domova muslimanskih aktivista i akademika u koje je upala policija novembra 2020. godine, u sklopu „Operacije Luxor“kako je naveo ministar unutrašnjih poslova Austrije. Neki od njih su bili u bijegu zbog kritike mjera austrijske vlade za koje su smatrali da su diskriminatorni prema muslimanskoj zajednici.

Prije dvije godine policajci su u njegov dom u Austriji upali s uperenim pištoljima u njega, njegovu ženu i djecu.

U nalogu za pretres se navodilo da Hafez „želi uništiti Egipat i Izrael i napraviti islamski halifat na svjetskom nivou, s glavnim gradom u Jerusalemu“. Pored optužbe za „podršku terorizmu“, optužen je i za „neprijateljstvo prema državi“i „pranje novca“.

Hafezov bankovni račun je bio zamrznut.

„Ideja je u biti bila prepad i ušutkivanje svakog oblika kritike austrijske diskriminacije nad muslimanima“, dodaje on.

Al Jazeerin film „Austrijska Operacija Luxor“, objavljen u maju 2022., analizira dešavanja iz 9. novembra 2020. kada su policajci upali u muslimanske domove i organizacije širom Austrije, u sklopu, kako se tvrdilo, važne „antiterorističke“operacije. U autorskom tekstu za Al Jazeeru juna 2021., Hafez tvrdi kako su ove racije bile pokazatelj do koje mjere je austrijska Vlada identificirala „politički islam“kao prijetnju državi.

„Državne politike protiv muslimana, a naročito onaj dio protiv `političkog islama’ i `Muslimanske braće’ u Austriji, su problematične jer imaju razarajuće posljedice po muslimansko građansko društvo i grupe koje se bore za ljudska prava i protiv islamofobije u Evropi“, napisao je Hafez, izvještava Al Jezeera.

Hafez je preselio u SAD i postao profesor na Univerzitetu Georgetown.

Globus

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282226604834500

Islamska Zajednica