preporod

Nismo zaboravili hodžu Avdu

SALIH SMAJLOVIć

Početkom januara 2023. godine navršilo se deset godina od preseljenja na ahiret Avde efendije Hasanovića, dugogodišnjeg imama, na sarajevskom području i šire poznatijeg kao hodža Avdo

Avdo-ef. Hasanović je preselio na ahiret 3. januara 2013. godine, a dženaza je klanjana i ukop obavljen 5. januara u mezarju Ilijaš, uz kabur njegovog oca rahmetli h. Osme, a tu je u januaru 2022. godine ukopan i Hrusto Hasanović, mlađi brat hodže Avde.

S obzirom da sam s hodžom Avdom bio višestruko vezan, bili smo u istom razredu Gazijine medrese u Sarajevu, bili smo komšije, on rodom iz Križevića, a ja iz Glumine kod Zvornika. Veliki dio života smo se družili i tokom radnog odnosa i nakon penzionisanja, a bili smo i rodbinski vezani po majčinskim linijama, želim da istaknem kako ni deset godina nakon njegovog preseljenja na ahiret on nije zaboravljen.

U međuvremenu, nakon njegove smrti, njegov stariji sin Avdija je doktorirao, a mlađi sin dr. Zuhdija od 2014. godine vrši funkciju dekana na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Mlađi brat hodže Avde, Hrusto, u 70. godini života je preselio na ahiret, 22. januara 2022. godine. Njegov brat Šaban i sestra Azemina su dobro, unuci i unuke hodže Avde studiraju, a supruge, Zulija i Safeta se sjećaju svoga muža i čine mu dove. Zulija-hanuma, Avdina supruga s kojom je izrodio i školovao sinove, mnogo je doprinijela podizanju porodice, a Safeta-hanuma, s kojom je rahmetli Avdo živio posljednje dvije decenije činila mu je lijep hizmet punih 20 godina, do samog njegovog preseljenja na ahiret.

S obzirom da sam s hodžom Avdom bio blizak, znali smo se i našaliti, ali nikad se nismo naljutili jedan na drugog. Kada sam ga posjetio u bolnici, a to je bio naš posljednji ovodunjalučki susret, nisam ga pitao mnogo o bolesti, znao sam situaciju. Rekoh da je on u prednosti, jer će ga žaliti dvije hanume, na što se on slatko nasmijao.

Kada sam o preseljenju na ahiret njegovog babe hadži Osme napisao tekst u Preporodu, on mi u šali reče: “Rođo, volio bih da i o meni napišeš ovako kao o mom babi“, na što sam mu u šali odvratio da se ne zna ko će prije.

Mnogi sarajevski imami i danas često spominju rahmetli Avdu efendiju Hasanovića, koji je bio omiljen među njima, volio se družiti i s njima i s dervišima, s džematlijama, za svakog je imao lijepu riječ, a posebno je vodio brigu o svojoj najbližoj porodici.

Njegovi učenici iz mekteba u džematima u kojima je obavljao imamsku dužnost, počevši od Šabića kod Velike Kladuše, potom rodnih Križevića, Gornje Koprivne kod Cazina, Grapske kod Doboja, Semizovca i Srednjeg, kod Sarajeva, koji su od njega naučili osnove islama, mnogi činili i hatme, također ga se prisjećaju hair-dovama.

Želimo hodži Avdi lijepi Džennet, a njegovim najmilijim sabri-džemil.

Merhumi

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282308209213124

Islamska Zajednica