preporod

Reisul-ulema posjetio Saudijsku Arabiju

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović s delegacijom Rijaseta Islamske zajednice boravio je od 3. januara u višednevnoj radnoj posjeti Kraljevini Saudijskoj Arabiji gdje je imao sastanke s više domaćih zvaničnika i predstavnicima međunarodnih organizacija

Upratnji reisul-uleme bili su direktor Uprave za vanjske poslove i djasporu Razim Čolić i stručni saradnik za odnose sa islamskim svijetom Subhi Wassim Tadefi, a sastancima je prisustvovao i ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusić.

Reisul-ulema Kavazović se prvo sastao i s izvršnim direktorom Fonda islamske solidarnosti Ibrahimom bin Abdullahom el-Huzejmom s kojim se razgovaralo o dosad realizovanim projektima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i nastavku saradnje, kao i o novim projektima koji se planiraju.

Saradnja Islamske zajednice i Rabite

U Džidi se sastao sa generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje (OIC) gospodinom Hisseinom Brahimom Tahaom. Na sastanku se razgovaralo o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i muslimanskom svijetu, te saradnji IZ sa ovom međunarodnom organizacijom i organizacijama koje djeluju pod njenim okriljem, a prije svega onima koje brinu o obrazovanju i kulturnom naslijeđu. Generalni sekretar Hissein Brahim Taha je istakao kako Bosna i Hercegovina može računati na podršku OIC, naročito kada je riječ o očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i istine o Genocidu u Srebrenici. Dogovoreni su i zajednički koraci u suzbijanju islamofobije, netrpeljivosti i diskriminacije muslimana u Bosni i Hercegovini i svijetu. U Meki se sastao s generalnim sekretarom Lige muslimanskog svijeta prof. dr. Muhamedom Al-Isaom.

Na sastanku je razgovarano o saradnji ove organizacije i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na promociji islamskog zajedništva, međureligijskog dijaloga i suprotstavljanja islamofobiji. Generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta prof. dr. Muhamed Al-Isa je izrazio zadovoljstvo što je reisul-ulema prihvatio članstvo u Vrhovnom vijeću Rabite i Akademiji islamskog prava (fikha), kao jednoj od najutjecajnijih akademija koje okupljaju islamske pravnike i alime u svijetu. Također, dogovoreno je intenziviranje saradnje između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Rabite na različitim poljima od zajedničkog interesa, a reisul-ulema je generalnom sekretaru uputio poziv da posjeti Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. Reisul-ulema se sastao i s generalnim sekretarom Svjetske asocijacije muslimanske omladine Salihom el-Vihejbijem i njegovim saradnicima. Na sastanku je razgovarano o temama od zajedničkog interesa. Također, razmijenjena su iskustava na polju jačanja kapaciteta mladih i volonterizma.

Ovogodišnja Nagrada “Kralj Fejsal”

U Rijadu reisul-ulema se sastao s ministrom islamskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije dr. Abdullatifom el-Asheikhom i njegovim pomoćnicima. Na sastanku je razgovarano o saradnji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Ministarstva islamskih poslova, a na temelju ranije potpisanog protokola.

Reisul-ulema je ovom prilikom zahvalio nadležnim u Kraljevini Saudijskoj Arabiji na trudu koji ulažu u organizaciju hadža, a naročito na dobrodošlici i pažnji koju uživaju hodočasnici iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U roku posjete Saudijskoj Arabiji reisul-ulema je učestovao u radu Komisije koja je odlučivala o ovogodišnjem laureatu prestižne međunarodne Nagrade za doprinos islamu „Kralj Fejsal“. Na sjednici koja je održana u Džidi 4. januara, a kojom je predsjedavao princ Halid Al-Fejsal Bin Abd Al-Aziz, emir regije Meka i predsjednik Odbora za dodjelu Nagrade “Kralj Fejsal”, odlučeno je da ovogodišnju Nagradu “Kralj Fejsal” u kategoriji doprinos i služenje islamu podijele profesor Choi Young Kil-Hamed iz Južne Koreje, koji je svojim naučnim angažmanom približio islam i muslimane korejskom društvu i šejh Nasser bin Abdullah Alzaabi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je svojim ukupnim diplomatskim i filantropskim radom pomagao islam i muslimane širom svijeta.

Aktuelno

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282415583395524

Islamska Zajednica