preporod

Autentičan pečat bosanske duhovnosti

U Sarajevu je 29. decembra promovirana knjiga “Stazama vjere i dobročinstva” autora mr. Mehe Šljive. O knjizi su govorili muftija goraždanski Remzija Pitić, glavni imam Medžlisa Sarajevo Abdulgafar ef. Velić i prof. dr. Zehra Alispahić

„Meho-ef. Šljivo je vrijednost u onome što radi. Ono što može svima nama biti korisno, jeste da se radi o tekstu koji je intelektualno na visokom nivou i koji je namijenjen čitalačkoj publici koja se više druži s knjigom. Ne bi ni autor sam ovo mogao napisati da tako mnogo ne čita“, kazao je muftija Pitić.

Kako je naglasila profesorica Alispahić autor Šljivo “u više od sedamdeset naslova na jedinstven, dopadljiv, koncizan i dinamičan način artikulira suštinska pitanja života vjernika i Zajednice muslimana ovih prostora”. „Koristeći bogato iskustvo imamskog, muallimskog i publicističkog rada autor u prezentiranju različitih sadržaja pokazuje čvrstu poveznicu sa temeljnim izvorima islama ali i svoju involviranost u različite sociološke, književne, antropološke i kulturne tokove kako Bosne i Hercegovine tako i evropskog konteksta“, kazala je Alispahić.

Knjiga predstavlja kompilaciju tekstova koje je autor pripremao u proteklom periodu, a u kojima je zapisivao vlastita razumijevanja, ali i propitivanja. „Knjigu možemo čitati kao svojevrsnu autobiografiju, iako ona nema tih elemenata u klasičnom smislu, ali u duhovnom smislu vlastitog duhovnog propitivanja i razumijevanja pojmova i relacija, ona to sigurno jeste. U knjizi pišem o univerzalnim, trajnim vrijednostima islama. Evidentno je da se neke tradicionalne forme života razbijaju, da nestaju. Ne smijemo kapitulirati, trebamo čuvati univerzalne vrijednosti, na kojima je svijet nastao“, izjavio je autor Šljivo.

Kultura

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282553022348996

Islamska Zajednica