preporod

Ko je bacao petarde: Michael ili Muhamed?

UBerlinu se nastavlja žučna rasprava oko krivaca za nerede u novogodišnjoj noći i po svemu sudeći prelazi u predizborne svrhe. Tako kršćanski demokrati insistiraju da se kod počinitelja osim državljanstva navede i ime kako bi se znalo radi li se o useljenicima, tj. da li je petardu bacio Michael ili Muhamed,

izvještava DW. „Policija je zbog nereda privela 145 i objavila njihova državljanstva. Među mnogim Afganistancima i Sirijcima i Albancem se našao i veći broj onih kojih su u posjedu njemačkog pasoša. Državno tužilaštvo je u međuvremenu pokrenulo 25 postupaka protiv privedenih. Većina njih su njemački državljani.

To Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU), opoziciji u Berlinu, nije dosta. Sada su sve glasniji zahtjevi političara

ove stranke da se uz državljanstvo navede i ime. Jer, po toj logici, nije isto nosi li kriminalac s njemačkim pasošem ime kao što je Michael ili Muhamed“, navodi se u komentaru DW-a..

Kevin Kühnert iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), koja je na vlasti kako na saveznoj razini tako i u Berlinu, smatra da ovakvi zahtjevi „više govore o samom CDU-u u Berlinu“nego o događajima u novogodišnjoj noći. Ministrica za unutarnja pitanja Berlina Iris Spranger (SPD) poziva na oprez kada se radi o paušalnim prozivkama za ono što se događalo u novogodišnjoj noći. Gradonačelnica Berlina Franziska Giffey je najavila dodatne mjere poput povećanja broja policajaca i opremanje kamerama kako bi bilo lakše identificirati napadače, no rasprava o integraciji i novogodišnjoj noći će potrajati sigurno barem do ponovljenih izbora u Berlinu 12. februara, izvještava DW.

Globus

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282591677054660

Islamska Zajednica