preporod

Medijski mrak za nesrbe u manjem entitetu

Zakoni bezakonja

Teško je očekivati da postojeći slobodni mediji u BiH koji promoviraju državnu a ne entitetsku politiku mogu biti mjesto za lokalne teme i probleme Bošnjaka i Hrvata u gradovima na području manjeg entiteta, stoga jedino rješenje jeste otvaranje slobodnih medija na lokalnom nivou ili pak regionalnom koji bi objavljivali lokalne vijesti iz više gradova na području ovog entiteta i na taj način onemogućili da se i u medijskom prostoru Hrvati i Bošnjaci etnički očiste

Vlasti manjeg entiteta su odlučile da uvođenje klevete u Krivični zakon bude razmatrano na sjednici Skupštine ovog entiteta. Na ovaj način se “krivično djelo protiv časti i ugleda” vraća u Krivični zakonik ovog entiteta. Mnogi smatraju kako ovo može značiti mrak za novinare i medije, iako Hrvati i Bošnjaci u manjem entitetu već duže vrijeme žive u jednom takvom mraku kada je riječ o medijima sa sjedištem u ovom entitetu.

Za razliku od portala sa sjedištem u Banjoj Luci, u kojoj postoje elektronski mediji koji djelimično predstavljaju probleme svih građana kao što su bl-portal.com, banjaluka.net, buka.com, u mnogim drugim dijelovima manjeg entiteta Bošnjaci i Hrvati uveliko žive u medijskom mraku, odnosno njihovi problemi i povijest ne artikuliraju se na objektivan način. U mnogim gradovima televizijske i radio stanice ali i portali usklađuju svoju uređivačku s vladajućom politikom manjeg entiteta i teme koje se tiču Bošnjaka i Hrvata ostaju na margini ili se čak zloupotrebljavaju. U narativu ovih medija državnost Bosne i Hercegovine je zanemarena, dok kontekst ratne prošlosti odgovara pisanju srpskih medija devedestih godina.

Manji grad, veći problem

U nekim gradovima, poput Doboja ili Prnjavora, u kojim djeluju portali dobojski.info, granicedoboja.info, prnjavor.info, prnjavorski.com, shodno broju i načinu objavljenih članka Bošnjaci i

Hrvati kao da ne postoje. Višegrad365.com je portal koji prati događaje na nivou Višegrada. Iako je orijentiran u smjeru promocije politike vladajuće partije u manjem entitetu na njemu se mogu pronaći vijesti koje se tiču i Bošnjaka, kao što je obilježavanje njihovog stradanja. Naravno, ove vijesti su kratke, često uz izostavljanje izjava i skraćivanje kako se ne bi dala potpuna informacija. O genocidu se na ovom portalu govori u kontekstu „genocida“u Konjicu nad srpskim stanovništvom ili nad Rusima u Ukrajini. Slično je i u Bijeljini s portalima infobijeljina.com i mojabijeljina.com. Najčitaniji portal u istočnoj Hercegovini jeste Trebinje danas koji promovirajući vladajuću politiku u manjem entitetu i objašnjavajući ratno raspoloženje Bošnjaka ima zanimljivu zasebnu rubriku Religija u kojoj se promovira pravoslavna tradicija i koju, shodno određenim člancima, prakticiraju i sami muslimani. Kada se uzmu u obzir manji gradovi u ovom entitetu gdje žive Bošnjaci i Hrvati tek onda do izražaja dolazi njihovo odsustvo u lokalnim medijima.

Primjer Podrinja

U Foči dva najpoznatija elektronska medija su Radio Foča i portal foca24.info. Kada se uzme u obzir da u Foči živi svega 300 Bošnjaka teško je i očekivati da se obrati pažnja na bošnjačku populaciju i njihove probleme. Iako se znatan broj Bošnjaka iz Foče nalazi u ostalim dijelovima Bosne i u dijaspori nikada nije izgrađen sistem informiranja koji bi se ticao svih građana u ovom gradu kao što je, primjera radi, u Prijedoru. Lokalne vijesti u Prijedoru objavljuje portal Prijedor danas, na kojem su svi, naravno, osim Srba građani drugog reda, što odgovara i samom faktičkom stanju u svakodnevici ovog grada, ali dva druga portala prijedor24. com i mojprijedor.com ne dozvoljavaju takav pristup. Vjerovatno su u vlasništvu Bošnjaka i nastoje pored lokalnih vijesti dati informacije koje se tiču i drugih građana, naročito Bošnjaka koji još traže svoje nestale u ovom gradu i njegovoj okolini.

Kao primjer gradova u kojima barem u online svijetu ne postoji mrak u izvještavanju o temama koje se tiču i Bošnjaka jesu Bratunac, Zvornik i Srebrenica, u kojima postoje posjećeni portali na adresama bratunac.ba, srebrenica.ba ili zvornicki.ba koji se medijski „bore“s prosrpski orijentiranim lokalnim portalom Zvornik danas. Ovo su primjeri gdje značajan broj Bošnjaka ove regije čini publiku.

Teško je očekivati da postojeći slobodni mediji u BiH koji promoviraju državnu a ne entitetsku politiku mogu biti mjesto za lokalne teme i probleme Bošnjaka i Hrvata u gradovima na području manjeg entiteta, stoga jedino rješenje jeste otvaranje slobodnih medija na lokalnom nivou ili pak regionalnom koji bi objavljivao vijesti iz više gradova na području manjeg entiteta i na taj način onemogućio da se i u medijskom prostoru Hrvati i Bošnjaci etnički očiste.

Aktuelno

bs-ba

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281505050449123

Islamska Zajednica