preporod

Iskušenja neće biti mala za naš narod i našu zajednicu

Intelektualci o napadu na reisul-ulemu

„Iskušenja neće biti mala za naš narod i našu zajednicu. Ostat ćemo snažno posvećeni odbrani naših vrijednosti, našem bratstvu i zajedništvu u Islamskoj zajednici“, kazao je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, 28. februara, na predramazanskom savjetovanju Rijaseta održanom pod nazivom “Porodica u ramazanu - ramazan u porodici”.

U uvodnom dijelu savjetovanja obratili su se reisul-ulema Husein-ef. Kavazović i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta hafiz Mensur-ef. Malkić. „Kada sam ranije upozoravao na to da će Zajednica biti napadnuta i da će ju se pokušati ušutkati, upravo sam mislio na naše pravo da slobodno govorimo. Ovo naše pravo možemo zaštititi samo našom spremnošću da prihvatimo borbu i podnesemo žrtvu, pa i pod cijenu da budemo procesuirani i zatvarani. U toj našoj borbi, nećemo se predati“, poručio je reisul-ulema. Direktor Uprave za vjerske poslove hafiz Mensur-ef. Malkić je podsjetio na specifičnost imamskog poziva u kontekstu brojnih ramazanskih aktivnosti. „Mi imami i vjerski službenici najčešće ramazan provedemo aktivno sa džematom, a malo vremena uspijemo odvojiti za sebe, uz naše porodice i rodbinu. Bilo bi dobro da izdvojimo vrijeme, pa dio našeg ramazana uspijemo provesti uz porodice, što može rezultirati time da naša djeca imaju posebna sjećanja na ramazan, jednako kako se mi sjećamo naših prvih ramazana“, kazao je direktor Malkić.

Posebno je ukazao na važnost čuvanja od sklonosti populizmu prilikom javnih obraćanja. „Trebamo paziti šta i kako vazimo, čuvajući se opasnog virusa, virusa populizma. Da pazimo kakve jezičke konstrukcije i riječi koristimo, te da ne koristimo one neprimjerene u želji da se nekome svidimo ili dobijemo ono što popularno nazivamo lajkom ili sviđanjem“, rekao je direktor Malkić. Program savjetovanja je realizovan u dvije sesije u okviru kojih govore Ahmed-ef. Adilović, muftija travnički; prof. dr. Eldin Mehić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu; Elvira Duraković-Belko, psiholog i terapeut; Edin-ef. Mezit, imam u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj; Safija Malkić, voditeljica Odjela za brak i porodicu; Ahmed-ef. Purdić, sekretar Vijeća muftija i Vehid-ef. Arnaut.

U okviru njihovih izlaganja razgovarano je o ramazanskom ambijentu, porodici, politici populizma, ulozi Zajednice u očuvanju mentalnog zdravlja porodice, muslimanskoj porodici u dijaspori, a bit će predstavljen i projekat Savjetovališta za brak i porodicu. Predramazansko savjetovanje Islamske zajednice organizovala je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a program savjetovanja je upriličen u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.Završne riječi i zaključke predstavio je Mensur-ef. Pašalić, voditelj Odjela za džemat i imamet.

Brojne reakcije intelektualaca nižu se nakon hajke koju protiv reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića vode ekstremni srpski i hrvatski politički predstavnici

Reisul-ulema nije ostao usamljen. Uz njega su stali bosanski narod, intelektualci, bošnjački politički predstavnici vlasti, akademici. Svi su jedinstveni u stavu da reisa zbog izjave “da je današnja borba u institucijama Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, osuđuju samo sljedbenici onih politika koje su stajale iza agresije na našu zemlju.

Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, u izjavi za Preporod.info istakao je kako je poglavar Islamske zajednice u BiH čovjek koji je uvijek zagovarao mir i toleranciju.

„Reisa Kavazovića poznajem, to je jedan izuzetan čovjek posvećen toleranciji i miru u Bosni i Hercegovini. Nastojao je uvijek da se održi multietnička BiH i da svi u ovoj zemlji uživamo, u njenoj blagodati, u svim različitostima koje imamo i koje su izvjesna prednost za sve nas ovdje“, rekao je Ganić. „Sve njegove izjave, s moje tačke gledišta, su dobronamjerne“, poručio je Ganić, te dodao da reisa kao takvog “ne treba stavljati u turbulenciju političara koji žive od spornih izjava”.

Proizvodnja krivnje

Akademik Sead Alić mišljenja je da veći dio političara manjeg entiteta koristi svaku priliku za proizvodnju krivnje u narodu koji je bio najveća žrtva onih čiju politiku nastavljaju drugim sredstvima. „Naivni i nenaoružani Bošnjaci zadnji su bili koji bi u onim vremenima započeli rat. Oni koji su ga započeli, danas bi trebali biti zadnji koji će druge napadati za spominjanje volje da se od rata brani“, istakao je Alić. Profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu dr. Almir Fatić naglasio je da je reisul-ulema jednostavno rekao samo ono na što Ustav ove zemlje obavezuje sve njene građane. „A posebno obavezuje one koji, preuzimajući državne funkcije, polože zakletvu pred tim Ustavom“, kazao je profesor Fatić.

Puna istina

Akademik Gradimir Gojer, redatelj i književnik vrlo jasno je ukazao da u reisul-uleminim izjavama nema nikakvog poziva na sukob, ali ima patriotizma.

„Dok se danas pripremaju novi krvavi pirovi od strane fašista, časni reis efendija Kavazović rekao je punu istinu, ističući pravo Bosanaca i Hercegovaca da se brane, odnosno da brane svoju domovinu dok god je moguće u institucijama sistema, ali, bude li potrebno, i oružano! Meni je sasvim jasno da se spremaju nove “kristalne noći”, nove Srebrenice, ali sad pod stanovitim pokroviteljstvom i umiješanošću međunarodnih fašističkih krugova“, stava je Gojer.

Upozorava da “ko to ne vidi, slijep je kod očiju”. „Zato istup reisa Kavazovića shvatam kao istup duhovnika i humaniste koji hoće (i mora!!!) stati nedvosmisleno u obranu svoga naroda, ali i svih drugih građana u Bosni i Hercegovini“, istakao je Gojer.

Melina Borčak, novinarka i autorica dokumentarnih filmova, objašnjavajući, kako kaže, “antimuslimanski rasizam”, podsjetila je da je reisul-ulema Kavazović jednom preživio logor i da ga „sada kritikuju zato što se ne želi tamo vratiti“.

Pravni stručnjak Enver Išerić naveo je da nije dovoljno da pojedinci, ma koliko ih bilo, mada je korisno, reagiraju na određene pojave i probleme, kako bi se pojave spriječile i problemi riješili. Naglašava da je potrebna organizovana društvena akcija. „Institucije se urušavaju na svim nivoima. I to užurbano. Budite sigurni u to. I reis Kavazović je to osjetio i javno rekao. Zato umjesto pojedinačnih jačih “društvenih” reakcija, jače i odlučnije slijedimo reisul-ulemu Kavazovića“, istakao je Išerić.

Aktuelno

bs-ba

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281565179991267

Islamska Zajednica