preporod

Jedanaesti susret žena Bošnjakinja u džematu Kamp-Lintfort

A. K.

U džematu Kamp-Lintfort, u manjem gradu u pokrajini „Sjeverna RajnaVestfalija“, u sjeverozapadnom dijelu Njemačke, 12. 2. 2023. je uspješno organiziran, jedanaesti po redu, susret žena Bošnjakinja. Oko 200 žena iz regije NRW i Holandije odazvalo se susretu u prostorijama džamije.

Ovakvi događaji predstavljaju ukras džematske organizacije i idejne ostvarenosti, prvenstveno zahvaljujući dugogodišnjem istrajnom, nesebičnom i požrtvovanom radu Džematskog odbora i uvaženog efendije Mustafe Klance, koji upravo u 2023. godini ulazi u 40. godinu misije u džematu Kamp-Lintfort, koji neumorno i predano i dalje vodi. Ženski aktivizam je neodvojiva uloga ovog džemata i konstanta koja već dugi niz godina traje i posebno je vidljiva u organizaciji ovakvih susreta. Glavna koordinatorica ženske sekcije je gospođa Fata Klanco, supruga imama. Bez njenog zalaganja i truda da se ovakve manifestacije uopšte ostvare, to ne bi bilo potpuno.

Oko 200 žena iz regije NRW i Holandije odazvalo se susretu u prostorijama džamije. Program je započeo učenjem Kur´ana Irfane Hodžić, koja je, iako je napunila 60 godina, neumorna u dolasku u džamiju na mektepsku nastavu. Gospođa Klanco je zatim izrazila dobrodošlicu i kratko se obratila skupu.

Hfz. Adela Kazija, koja je za ovu priliku mahsuz došla iz Gaggenaua, u uvodnom obraćanju je adekvatno precizirala ulogu ženskog aktivizma u džematima, koliko su ustvari Bošnjakinje bitne kao faktor u izgradnji društva i kao primarni stub vjerskih i nacionalnih emaneta. Vjerska edukacija svih uzrasta, zajednički ibadeti, široka psihosocijalna komponenta, duhovni oslonac i duhovna njega i briga, od najmlađih do najstarijih. Hafiza je istakla da se žene trebaju značajnije uključiti u džematske aktivnosti, gdje će pokazati svoj puni potencijal i u skladu sa znanjem i iskustvom dati svoj doprinos.

Poslije nadahnutog hafizinog obraćanja, žene iz mekteba su proučile nekoliko ilahija.. Manifestaciju su uljepšali polaznici mekteba, predvođeni muallimima Isakovićem i Klancom, njih četrdesetak, učeći tekbire, salavate i izvođenjem ilahija.

Djeca, dunjalučki ukrasi i najvrednije bogatstvo jednog društva, ma gdje god ono bilo, prkosno svijetli u danima mraka i ispunjava mnoge roditelje ponosom kada osjete plodove rada s djecom koja odrastaju između dvije domovine, dva civilizacijska kruga i u sprezi dvije kulture.

Imam Mustafa Klanco se obratio prisutnima ističući važnost očuvanja porodice i kvalitetnih bračnih odnosa, komunikacije i tolerancije u razlikama. Samo zajedničkim naporima i prvenstveno radu na sebi, možemo njegovati i očuvati bračnu instituciju. Pozvao je da uživamo u dunjalučkim blagodatima, ali da se ne iživljavamo. Da čuvamo farzove u ibadetima, ali i u svim životnim sferama.

Poslije podne-namaza uslijedilo je predavanje Irme Lababidi o temi „Školovanje u Njemačkoj i mogućnosti i perspektive naše djece“. Lababidi je dala savjete majkama i djevojkama da budu uporne i da uvijek traže više od svojih evlada i za svoje evlade u školovanju. Kroz prezentaciju je provela prisutne kroz sistem obrazovanja i kroz mogućnosti i prava koja stoje na raspolaganju našoj djeci.

Slijedili su recitali djece iz razreda Bosanske dopunske škole u režiji nastavnice Enise Jakupović, kao i recitali djece koju je pripremala Alema Avdić.

Poslije ašereta koje je proučila voditeljica programa Enisa Aljić, dovu je proučila musafirka hfz. Kazija. Kroz program su prisutne uspješno vodile Enisa Aljić i Rabija Dedić-Ključanin. Predstavnice ženske sekcije džemata Kamp-Lintfort su uručile poklone prisutnim koordinatoricama iz drugih džemata i Kur‘an s prijevodom koji je štampan za jubilej 40 godina džemata.

Program je imao zamisao da nagna slušateljice da zavire na tren u dušu i odaje svijesti, da se upitaju gdje smo to mi sad u ovom trenu i gdje želimo zapravo biti... Da li ovaj život prolazi mimo nas, da li u hektici svakodnevnice olahko ispuštamo ono zbog čega smo i stvoreni? Imamo li konekciju sa Stvoriteljem Plemenitim? Imamo li konekciju sa sobom i s drugima? Koliko je zapravo kvalitetna naša porodica, koliko ulažemo u njen rast, u njen zdrav psihofizički razvoj? Kakvi smo primjeri svojoj djeci? Kolika je odgovornost pojedinca prema društvu?

Medžlisi

bs-ba

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282767770834147

Islamska Zajednica