preporod

PREPORUKA ZA ČITANJE

Ajša Hafizovlć-Hadžimešić Na strani čovječnosti

Ajša Hafizovlć-Hadžimešić rođena je 1960. godine u Tešnju. Završila je studij arapskog jezika i književnosti i ruskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te završila specijalizaciju na Kairskom univerzitetu u Kairu. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu radila je kao profesor arapskog jezika u Prvoj gimnaziji u Sarajevu i bila prevodilac u bosanskohercegovačkim firmama koje su radile na arapskom govornom području. Od 1994. godine je član redakcije novina Islamske zajednice u BiH Preporod.

Knjiga Ajše Hafizović-Hadžimešić putem riječi njenih sagovornika otkriva mnogo toga što nismo znali, a njeni sagovornicu su vrh međunarodnih sudova i drugi djelatnici na polju zaštite ljudskih prava, što knjizi daje posebnu težinu. Ukazuje i na to koliki je napor trebalo uložiti za osnivanje, rad, ali i opstanak Haškog tribunala. Zahvalnost za to pripada njenim sagovornicima koji su bili posvećeni pravdi za žrtve - kako to istražitelj Jean Rene Ruez kaže, „smatrali da je zločin protiv čovječnosti zločin počinjen protiv svih nas“, zbog čega je Tribunal izrastao u „izvor ogromne nade za bolju, mirniju i pravedniju budućnost za sve nas“, kako ocjenjuje glavni tužitelj Serge Brammertz kaže, između ostalog, u recenziji Dr. sci. Selman Selhanović

…ono što je začuđujuće jeste upadljiv nesklad između učestalosti pojavljivanja ove teme u ovdašnjim medijima i istovremenog nedostatka domaćih knjiga, analiza i generalno ozbiljne literature o instituciji koja je obilježila naše živote.

Knjiga Ajše Hafizović-Hadžimešić dijelom će popuniti ovu prazninu posebno njen uvodni, dominantni dio koji je zapravo zbirka intervjua sa sudijama, tužiteljima i istražiteljima Haškog Tribunala. Tu su još i intervjui sa nekoliko međunarodnih političkih zvaničnika zatim Amirom Ahmićem, bošnjačkim oficirom za vezu sa Tribunalom, te dva velika razgovora s Munirom Subašić i Kadom Hotić iz Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”. Ajša Hafizović-Hadžimešić opredijelila se za tih i predan pristup poslu lišen isforsirane medijske drame ili senzacija. Ona ljudima pristupa iskreno sa jednom ozbiljnošću koja imponira. Njen način rada podsjeća na upornost tkalje koja zna da se sve mora zaslužiti i da se to samo postiže temeljitim radom - izdvajamo iz recenzije Bore Kontića.

Kultura

bs-ba

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282806425539811

Islamska Zajednica