preporod

Sajid Khan u EP: Zaštite i nas kao što štite djecu Ukrajine

Evropski parlament pozvao je Sajida Kahna da na tematskoj sjednici posvećenoj zaštiti djece izbjeglica i migranata govori o svom iskustvu i ranjivom položaju afričke i azijske djece koji pokušavaju naći put za Evropu. Ova sjednica je održana u vrijeme dok lideri EU vode razgovore o finansiranju zidova i ograda iz fondova EU kako bi zaustavili nelegalne ulaske u njihove zemlje. Afganistanac Sajid Khan je govorio iz ugla dječaka koji je na ovaj put krenuo s 14 godina i nakon gotovo dvije godine uspio doći do EU. O svom trnovitom putu od Afganistana do zemalja EU prvi put je pred Evropskim parlamentom govorio prošle godine kada je njegovo obraćanje išlo pod naslovom „Igra sjena“. Na ovom putu je boravio i u kampu Vučjak u BiH, i više puta bio nasilno vraćen s hrvatske granice.

„Uspio sam nakon mnogobrojnih pokušaja. Za jedan je trebalo šest do sedam dana, ali svaki put su nas uhvatili na hrvatskoj granici, oduzimali novac, obuću, bili nas i ponovo vraćali u BiH gdje sam ostao zaglavljen godinu i po – vrijeme izgubljeno, bez škole. Na kraju sam uspio. Studiram biologiju, ali moji prijatelji su još uvijek ostali zaglavljeni u Bosni. Jedan od njih se ubio nakon niza neuspješnih pokušaja, a imao je samo 15 godina. Volio bih da mogu nastaviti život a da ne mislim na njih. Ali ne mogu, jer, isuviše je te djece koja pokušavaju doći do EU, a pred kojima je toliko prepreka, teškoća kojim su izloženi i užasnog tretmana na granicama.

Moji prijatelji iz Afganistana, Sirije, Iraka i afričkih zemalja nisu zaštićeni i još uvijek su izloženi tzv. push backovima. Mi smo ista ljudska bića kao i svi drugi. Ne mogu prestati misliti na njih. Nadam se da ćete i vi misliti na njih, da ćete misliti o njihovim teškoćama i izazovima s kojim se suočavaju na ovom putu. Glas ove djece se ne čuje u vašim institucijama, a potrebno je da se čuje.

U isto vrijeme izdata je rezolucija o zaštiti djece iz Ukrajine - da im se obezbijedi sigurno mjesto u Evropi, da mogu nastaviti školovanje, da ne budu izloženi nasilju i trgovini robljem, eksploataciji. To je lijepo i uvjerava nas da je moguće zaštititi djecu. Ali zašto ne i nas?! Vi to možete uraditi. Vi imate tu moć - napraviti promjene, zaštiti i nas - djecu iz zemalja odakle mi dolazimo, jer i mi smo ljudi kao i vi, ljudska bića kao i vi! Vi imate moć da mijenjate stvari, uradite to i s vašim odnosom prema djeci iz Afrike i Azije! Zaštitite ih!“

Globus

bs-ba

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/283235922269411

Islamska Zajednica