preporod

Bošnjak Bošnjaku od srca: balijo!

Za razliku od izraza poturica, koji se danas rjeđe čuje iako nije izbrisan iz rječnika četničkih organizacija koji su govorili ono što su političari i historičari velikosrpske ideologije pisali i predavali po školama, skupštinama i kulturnim institucijama, izraz balija je još uvijek uveliko prisutan. Kada su četnici klali Bošnjake na mostu u Višegradu ili u Foči govorili su da kolju balije, ne ljude, komšije i prijatelje. Tim izrazom trebalo je dehumanizirati žrtvu na način da za njom niko ne žali. Bez posebnih objašnjenja šta balija znači nove generacije su prihvatile ovaj izraz kao opis onih koje je nužno istrijebiti zarad sreće u ličnom životu i općenito u društvu. To je narativ koji se prešutno izgradio oko ovog izraza i kao takav i dan-danas opstoji.

U ovom mjesecu kada su Bosanskom Dubicom odjekivale pjesme fašističkog hora neformalne grupe srpskih građana uz stihove: ne volim te Alija zato što si balija, čime se po ko zna koji put Bošnjacima u cijeloj Bosni i Heregovini predstavljao komšijski duh, u Sarajevu se društvenim mrežama širila poruka jednog Bošnjaka drugom Bošnjaku da laže kao pseto balijsko. Kasnije se taj Bošnjak izvinio drugom Bošnjaku, ali je ostao pri tome da nema ništa problematično kada jedan Bošnjak drugom kaže da je balija. Bolje da je šutio, brže bi se zaboravilo.

Nije objasnio šta je pod tim izrazom mislio, ali pošto je riječ o svađi dvojice bošnjačkih političara onda vjerovatno znači ono na što su pomislili i sami četnici kada su Bošnjake klali: izdajice. Možda je ovaj prvi Bošnjak proširio ovaj izraz i na druge negativne karakteristike, ali jedno je sigurno: svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo u svom samoponiženju.

Iz stoljeća u stoljeće, iz generacije u generaciju, iz dana u dan u javnom diskursu se nameću teme i izrazi koje Bošnjaci prvo odbijaju, negiraju, osuđuju i u jednom trenutku nesvjesno priznaju da odzvanjaju u njihovim glavama. Pod dugogodišnjim pritiskom otvorenog fašizma Bošnjaci su pred izazovom da pristanu na narativ koji i treba nosiocima secesionističkih i fašističkih politika.

Aktuelno

bs-ba

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281509345416419

Islamska Zajednica