preporod

Medresa “Osman-ef. Redžović” ispratila 27. generaciju maturanata

U Kulturnom centru Altindag u Visokom, u petak 13. maja, održana je Svečana akademija Medrese „Osmanef. Redžović“. Diplome su dobili 44 maturanta (26 maturantica i 18 maturanata).

(PREPOROD.INFO)

Akademiji su prisustvovali izaslanici reisul-uleme Enes-ef. Ljevaković i muftije sarajaevskog Ahmed Purdić, direktor Uprave za nauku i obrazovanje Dževad Hodžić, bivši direktor i utemeljitelj Medrese Džemal Salihspahić te mnogi istaknuti gosti, predstavnici javnog, društvenog i političkog života naše zajednice među kojima i gradonačelnik Grada Visoko Mirza Ganić i premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić.

Čestitke učenicima i učenicama ove generacije, njihovim roditeljima, ali i profesorima, uputio je izaslanik reisu-l-uleme i njegov zamjenik Enes-ef. Ljevaković.

“Mnogo je razloga zbog kojih trebate biti ponosni što ste bili učenici, a sada maturanti ove Medrese. Pohađali ste i uspješno okončali školovanje u jednoj od naših medresa, koje baštine tradiciju višestoljetnog obrazovanja u našoj zemlji. Medrese su naše najstarije odgojno-obrazovne ustanove na ovim prostorima. Ponosimo se time, ali i činjenicom da su medrese danas savremena učilišta, koja pružaju znanja iz tradicionalnih i racionalnih nauka, kao i primjeran odgoj”, poručio je Ljevaković.

Direktor Medrese „Osman-ef. Redžović“Dženan Handžić, naglasio je da kolektiv osjeća radost i ponos što su „postrojili najbolje što su imali - mladost i ljepotu, britke umove i čiste duše, momke i djevojke koji su pokazali da mogu i žele čuvati emanet vjere i emanet domovine“. “Vjerujem da smo vam dali dovoljno, da su vaša pleća dovoljno jaka da ponesu teret odgovornosti za svoju budućnost, ali poput majke kad ispraća i s kućnog praga dovikuje posljednje savjete ne mogu a da ne ponovim barem ponešto od onog čemu smo vas učili. Čuvajte svoju vjeru i svoju dušu. U životu birajte teži put. Cijenite kritiku, jer je možete dobiti samo od iskrenih prijatelja. Ne takmičite se ni s čijim danas, nego sa svojim jučer. Budite najbolja verzija sebe. Smilujte se onima na zemlji, da bi se vama smilovao Onaj na nebesima. Dok su živi, čuvajte i poštujte roditelje, svoje jedine besplatne i bezuvjetne prijatelje. Ne zaboravite ni svoju Medresu, jer je kao roditeljska kuća, prostor koji nas trajno određuje”, poručio je direktor Handžić maturantima. Selame i čestitke muftije sarajevskog prenio je Ahmed-ef. Purdić. “Maturantima želimo poručiti da gdje god budu i čime god da se bave, a vjerujemo da će raditi dobra i korisna djela, da budu ponosni na svoju domovinu, svoju vjeru i svoje obrazovanje”, istaknuo je Purdić.

“Time što smo ponijeli diplomu ove škole, postali smo dio trajne porodice učenika i učenica, profesora i profesorica, koji su bili naši iskreni prijatelji. Zahvaljujem se svima koji su doprinijeli uspjehu, kojem se danas svi radujemo”, kazao je učenik generacije Naser Šabić.

“Danas zatvaramo posljednju stranicu knjige koja se zove srednjoškolsko obrazovanje, a otvaramo novo poglavlje, u kome nas očekuju i novi izazovi i prepreke. Danas se rastajemo, odlazimo, ali uvijek ćemo na ovu školu gledati kao na svoj dom. U četiri godine koje su iza nas ostaju najljepše uspomene i prijateljstva za cijeli život” naglasila je Herceglija.

Gradonačelnik Ganić nazvao je Akademiju regionalnim susretom, jer učenici Medrese dolaze iz raznih krajeva zemlje. “Upravo ta raznolikost je istinsko bogatstvo koje baštini naša Medresa i visočki kraj” – izjavio je gradonačelnik.

Premijer Bašić je naglasio specifičnost i unikatnost Medrese na nivou kantona. “Ovakvom školom ponosile bi se mnoge veće, uređenije i bogatije zemlje od naše. Ona je promijenila lice visočkog kraj - kazao je premijer.

Prije Svečane akademije, učenici i učenice 27. generacije Medrese su prodefilovali ulicama Visokog.

Zajednica

bs-ba

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

2022-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281543704525898

Islamska Zajednica