preporod

Optužujemo Tužilaštvo BiH, jer nije podiglo nijednu optužnicu za ubijenu djecu Sarajeva

Na Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva roditelji poručili:

A. H. H.

Sarajevo je 5. maja obilježilo Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva uz brojne poruke upućene s Trga djece ovog grada.

U performansu priređenom ovom prilikom učestvovalo je 1.601 dijete kao podsjećanje na isti broj njihovih vršnjaka ubijenih tokom opsade Sarajeva. Program su pratili brojni građani kao i zvaničnici državnog, federalnog i kantonalnog nivoa, među kojima i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirević.

Djeca su ciljano ubijana uz korištenje snajperske optike

Predsjednik Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica u svom obraćanju je podsjetio na činjenicu da su djeca tokom 1.425-odnevne opsade ubijena uz korištenje snajperske optike što jasno govori o zločinačkim namjerama zločinaca. Podsjetio je na dokumentarni film Sarajevski safari koji svjedoči o zlu počinitelja i drugih koji su plaćali kako bi ubijali građane Sarajeva tokom opsade, te prozvao Tužilaštvo BiH ističući zapanjujući podatak da do sada nije podiglo nijednu optužnicu za ubijenu djecu Sarajeva.

„Danas smo ovdje na Trgu djece Sarajeva da govorimo o istini i strašnoj boli, da ponovo podsjetimo na podatke o strašnom zločinu nad djecom tokom opsade našeg grada.

Za vrijeme te opsade, nezabilježene u novijoj historiji ubijeno je 1.601 dijete. Ta djeca, naša djeca, ubijana su s nesumnjivom namjerom, brutalno i planski, u svojim domovima, u školi, u potrazi za životnim potrebama, vrlo često u igri i s igračkom u ruci, a najčešće s osmijehom na licu. Ubijali su ih zločinci s okolnih brda, neljudi puni neshvatljive mržnje prema svemu što se kreće i diše u ovoj kotlini. To potvrđuje činjenica da je veliki broj djece ubijen korištenjem snajperske optike, što otklanja bilo kakvu sumnju u zloćudnost njihovih ciljeva.

Dokumentarni film Sarajevski safari svjedoči o tim zvjerskim porivima, o tome kako su zlikovci omogućivali bogatašima bolesnog uma da za novac ubijaju ljude snajperskim puškama. Uprskos tome mi danas ne želimo govoriti o mržnji, želimo samo da se istina nikad ne zaboravi i da bude opomena da se slično zlo nikada nikome ne ponovi“, podsjetio je Grabovica, a zatim se osvrnuo na nerad Tužilaštva BiH.

Podsjećamo za opsadu Sarajeva pred Haškim tribunalom su presuđeni Stanislav Galić na doživotnu kaznu zatvora i Dragomir Milošević na 29 godina zatvora.

Dozvolili ste da ubice ostanu nekažnjene

„Posebno smo ogorčeni na pravosuđe koje, ne da nije zločince i odgovorne za zločine procesuiralo u našoj zemlji, već nikada nijednu optužnicu nisu ni podigli. Da, dobro ste čuli: Tužilaštvo naše države za protekle tri decenije nije podiglo nijednu optužnicu za brutalne zločine nad populacijom koja je po svim međunarodnim konvencijama najzaštićeniji dio svakog društva.

Prema tome, šta bismo mogli drugo reći nego da vas optužujemo:

Optužujemo vas za vaš nerad, jer ste iznevjerili sva naša očekivanja!

Optužujemo vas jer ste dozvolili da zločin ostane nekažnjen!

Optužujemo vas što na taj način ohrabrujete nove potencijalne zločince!

Optužujemo vas jer mlade dovodite u zabunu po pitanjima pravde, morala i etike!

Optužujemo vas jer ste svojim neradom postali saučesnici sa zločincima.

Sigurno je da će vam suditi vrijeme i historija“, istakao je Grabovica, te uputio poruku djeci:

„Draga djeco, potrebno je da istinu o stradanju naših mladih sugrađana znate i pamtite, jer do zaborava ne smije doći, niti se smijemo ikada umoriti da prolazimo pored ovog spomen-obilježja punog iskrenog pijeteta prema nevinim dušama.

Uklešite to u svoje pamćenje – ne da bi mrzili, niti se svetili, već da nam bude stalna opomena da zlo postoji. Ono ne spava i ne miruje. Zato budite hrabri, budite jaki, budite sposobni, budite obrazovani i upućeni. Draga djeco budite oprezni i spremni na sve izazove.“

1.601 dijete pjevalo himnu BiH

Performans na Trgu djece Sarajeva je počeo i završio tekstom himne BiH.

Podsjećamo, Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 24. novembra 1995. godine usvojilo tekst i muziku državne himne, poznate pod naslovom „Jedna si jedina“. Autor teksta je Dino Dervišhalidović Merlin, a pisao ju je na muziku narodne pjesme „S one strane Plive“.

Ova himna bila je aktuelna sve do 1998. godine, kada je odlukom visokog predstavnika Carlosa Westendorpa raspisan javni konkurs za himnu, na osnovu koga je „Intermezzo“postala melodija nove himne BiH. Kako Dom naroda prilikom usvajanja „Intermezza“u istom tekstu nije usvojio i zakon o himni visoki predstavnik je koristeći Bonnske ovlasti 25. juna 1999. donio Zakon o državnoj himni. Zakon propisuje muziku, ne i tekst. Objavljen je u Službenom glasniku BiH (br. 19/01.).

To je značilo da tekst himne tek naknadno treba biti usvojen. Konkurs za tekst himne raspisan je tek 20. juna 2008. Pobjednički rad napisali su kompozitori himne Dušan Šestić i Benjamin Isović. Međutim, ovaj tekst nikad nije prihvaćen u parlamentarnoj proceduri zbog čega do danas nismo dobili tekst za našu himnu.

Tekst himne koji je pobijedio na konkursu prije 15 godina a kojim je počeo i završio performans za ubijenu djecu Sarajeva glasi:

Ti si svjetlost duše Vječne vatre plam Majko naša zemljo Bosno Tebi pripadam

Divno plavo nebo Hercegovine U srcu su tvoje rijeke Tvoje planine

Ponosna i slavna Krajina predaka Živjećeš u srcu našem Dov’jeka

Pokoljenja tvoja Kazuju jedno Mi idemo u budućnost Zajedno!

Ove godine Sarajevo je četvrti put obilježilo 5. maj kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva shodno odluci Vlade Kantona Sarajevo koja je donesena 5. septembra 2019. godine.

Svečanim programom 12. maja je u Tuzli otvorena ovogodišnja manifestacija „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“, koju već 11. godinu organizira Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini s ciljem očuvanja i promocije institucija vakufa

Domaćini i suorganizatori svečanog programa bili su su Muftijstvo tuzlansko i Behram-begova medresa u Tuzli. U ime Vakufske direkcije prisutnima se na otvaranju obratio direktor hafiz Senaid Zajimović.

„I ove godine manifestaciju „Dani vakufa u BiH” činit će raznoliki kulturno-obrazovni i vjerski sadržaji koji imaju za cilj da ukažu na značaj vakufa, vakifa, kao i na izazove s kojima se vakufska imovina suočava. U ovih jedanaest godina u kojima smo s našim upravama, muftijstvima, medžlisima i saradnicima pohodili naše gradove realizovali smo veliki broj vakufskih projekata koji su u isto vrijeme i nacionalni spomenici.

Skoro da nema grada u našoj državi gdje nismo realizovali neki obrazovni, ekonomski ili socijalni projekat“, rekao je Zajimović.

Otvaranje „Dana vakufa“ove godine je prvi put održano izvan Sarajeva.

Prema riječima muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića, na području ovog muftiluka nastoji se usmjeriti značajna pažnja uvakufljenjima i razvijanju postojećih vakufa u čemu ima veoma dobrih primjera.

„Vakifi su inspirisani Allahovom vjerom i vrijedni su naše velike pažnje. Hvala Dragom Bogu da je danas Islamska zajednica razvila svoje institucije i da imamo Vakufsku direkciju. Zahvaljujemo im se na brojnim pregnućima, kao i na tome što su s nama podijelili odgovornost organizovanja ove manifestacije u Tuzli“, kazao je muftija Fazlović.

Tokom svečanosti prikazan je kraći film o Behram-begovoj medresi i izgradnji objekta „D“ženskog internata ove škole, u čijem finansiranju je najvećim dijelom učestvovao Generalni sekretarijat za vakufe iz Kuvajta.

Ovom prilikom zahvalnicu generalnom sekretaru Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt Naseru el-Hamedu uručio je direktor Vakufske direkcije Zajimović.

Vakifi i institucije prijateljske države Kuvajt u Bosni i Hercegovini su značajno doprinijeli razvoju postojećih i uspostavljanju novih vakufa u Bosni i Hercegovini.

U svom obraćanju generalni sekretar Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt El-Naser kazao je da učešće na ovoj manifestaciji razumijeva kao posebnu čast, te se osvrnuo na dosadašnju saradnju s Vakufskom direkcijom i najavio podršku budućim projektima.

„Institucija vakufa je izuzetno važna u našoj vjeri. Iskoristio bih priliku da kažem da je Vakufska direkcija inicirala mnogo projekata na ovom području, a nama u Generalnom sekretarijatu Države Kuvajt je bila čast da pomognemo u njihovoj realizaciji. Ovom prilikom vam želim kazati da ćemo nastaviti saradnju i biti vjetar u leđa svim projektima koji se tiču vakufa u Bosni i Hercegovini“, poručio je El-Hamed.

Na ovoj manifestaciji „Plaketa najistaknutijem vakifu u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu“, a na prijedlog

Muftijstva bihaćkog, uručena je gospodinu Fikretu Makiću koji je prošle godine uvakufio 200.000 KM za Medresu “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu.

Direktor Vakufske direkcije Zajimović je najistaknutijem vakifu uručio maketu Aladža džamije, džamije koja važi za simbol obnove vakufa.

Manifestaciju je svečano otvorio zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Enes-ef. Ljevaković, koji je poručio kako su ovakvi susreti prilika za prisjetiti se na dobre prethodnike koji su podizanjem zdanja oblikovali prostor i vrijeme u kojem žive.

„Želim čestitati Vakufskoj direkciji na restauraciji i čuvanju starih vakufa, ali i gradnji novih. Vakufi su najznačajnije materijalno dobro naše zajednice, oni imaju odgojnu, obrazovnu, materijalnu i ekonomsku dimenziju“, kazao je dr. Ljevaković.

U okviru ove svečanosti predstavljena je i izložba „Autentičnost bosanske džamije“.

Centar za islamsko obrazovanje Matuzići (CIOM) je svečano otvoren 13. maja u okviru 11. manifestacije “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini 2023” koju organizuje Vakufska direkcija u Bosni i Hercegovini

Kompleks u kojem se, pored džamije, nalaze mektepske prostorije, predškolska ustanova, obdanište, multimedijalna biblioteka, kompjuterska laboratorija, restoran, džematske kancelarije, imamski stan i drugi prateći sadržaji prostire se na oko 2.000 metara kvadratnih.

Veliki dio sredstava, osim džematlija, Vakufska direkcija je osigurala putem Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt.

Generalni sekretar ovog sekretarijata Naser el-Hamed je istakao da je ova svečanost jedna od potvrda dobre saradnje Islamske zajednice i Države Kuvajt.

„Ta saradnja traje duži niz godina i bit će nastavljena, ako Bog da, i u narednom periodu. Danas zajedno s vama svjedočim svečanom trenutku otvaranja centra koji će služiti svrsi odgoja i obrazovanja budućih generacija. Zahvalan sam Allahu, dž.š., Koji je dao priliku Generalnom sekretarijatu za vakufe Države Kuvajt da doprinese realizaciji projekata koji su od koristi za muslimane“, rekao je El-Hamed.

U svojstvu domaćina, prisutnima se na početku svečanosti obratio direktor Centra za islamsko obrazovanje Matuzići Mervan Muratović koji je podsjetio na historijat nastanka ovog centra, istakavši da su ideja i početak njegove izgradnje vezani za 2008. godinu.

„Ovaj centar je mnogo više od prostora, on je simbol naše nade i sna. Teško je nabrojati sve one koji su se vezali za ovaj centar i koji su uložili napor za ovo čemu danas svjedočimo“, istakao je direktor Muratović.

Načelnik Općine Doboj Jug Mirnes Tukić je poručio da je Općina uvijek na raspolaganju za projekte koji su od interesa građana i doprinose kvaliteti života. Ocijenio je da je upravo izgradnja CIOM-a jedan od takvih projekata.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Doboj Ibrahim-ef. Halilović je kazao da je otvorenje ovog centra posebna čast i ponos.

„Ovaj projekat će osigurati optimalne uslove za razvoj vjerskog života na području Medžlisa. Vjerujem da će biti jedna od glavnih adresa susreta naših vjernika, posebno mladih ljudi. Sadržaji koje nudi mogu doprinijeti razvoju univerzalnih vrijednosti jedne zajednice, a na raspolaganju je svima nama“, poručio je efendija Halilović.

Azmi Mustapha koji je CIOM osmislio u ovom izdanju je istakao kako Matuzićani trebaju biti ponosni na ovaj projekat, između ostalog i zbog njegove usmjerenosti na djecu i omladinu ovog i okolnih prostora.

„Ne mogu izraziti dovoljno zahvalnosti svima koji su nam pomogli na tom putu. Muslimani trebaju jedinstvo, poštovanje i saradnju, a uključenost u ovaj projekat svjedoči tome“, rekao je Azmi Mustapha.

Direktor Vakufske direkcije hafiz Senaid Zajimović se u svom obraćanju osvrnuo na sadržaj manifestacije “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”, naglasivši da je ona promocija univerzalnog dobra, ali i traženje prilike za kontinuitet tog dobra.

„Tokom manifestacije nastojimo predstaviti vakufe i opće dobro, ali i osluškivati potrebe džematlija u različitim mjestima i naseljima, onako kako su to radili naši dobri prethodnici“, kazao je direktor Zajimović.

Skrenuo je pažnju na značaj upotrebljivosti objekata za mještane prostora na kojem se nalaze, čemu svjedoči i postojanje CIOM-a.

„On je već pokazao da je sagrađen u pravo vrijeme i na pravom mjestu, a ja se nadam da ćemo s našim prijateljima uspjeti realizovati i druge projekte koje planiramo“, istakao je Zajimović.

Otvorenja objekata poput ovoga su i praktičan pokazatelj važnosti zajedništva među muslimanima.

Muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević je istakao kako je ova svečanost rezultat kontinuiranog truda i zalaganja.

„Ovaj objekat je sanjan godinama i nastao je u snovima dobrih ljudi kao rezultat želje da ovaj kraj dodatno uljepšaju, a kvalitet vjerskog života unaprijede. Ovdje će, ako Bog da, biti centar duhovnosti i kulture, ne samo za Matuziće, nego i daleko šire. Ovo je biološki, ekonomski i egzistencijalno vitalan prostor“, kazao je muftija Dizdarević.

Odnos prema džamiji kao prema centru vjernika u najširem smislu, podsjetio je muftija Dizdarević, treba razumijevati iz života Muhammeda, a.s.

„Poslanikova džamija i sve kasnije džamije su bili centri u kojima vjernici nisu zadovoljavali samo svoje duhovne potrebe, nego i sve one druge koje se tiču zajednice. U vakufskim projektima se šire duhovne, ali i kulturne, društvene i obrazovne aktivnosti i ideje. Džamija nije bijeg od svijeta, nego prostor u kojem se skuplja snaga za djelovanje u svijetu“, rekao je dr. Dizdarević.

Zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Enes-ef. Ljevaković je poručio da centri poput ovoga simboliziraju novu epohu i iskorak u radu vakufa.

„Svi možemo biti ponosni na ovaj centar, njegove mogućnosti i sadržaje koje nudi djeci, omladini, ali i svim drugim korisnicima. Inspirisani kur’anskim i hadiskim porukama o udjeljivanju, naši vjernici i prijatelji su odvajali od svog imetka kako bi doprinijeli razvoju ovog i drugih vakufa“, istakao je zamjenik reisul-uleme Ljevaković.

Aktuelno

bs-ba

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281706914033905

Islamska Zajednica