preporod

Priče iz Hercegovine

EJLA ćUROVAC

Knjiga „Priče iz Hercegovine“Sanadina Volodera sadrži 40 izabranih tekstova koje je u posljednje tri godine autor napisao za svoj rad u pisanim i televizijskim medijima. Tekstovi su podijeljeni u tri tematske cjeline, gdje se u prvom dijelu nalazi jedna vrsta izjava različitih osoba o pojavama i procesima u Hercegovini, u drugom dijelu autor donosi razgovore sa poznatim i uspješnim pojedincima iz Hercegovine, a treći dio donosi osvrte na historiju stradanja Hercegovine, njenih stanovnika, baštine itd.

Kako urednik ovog djela Admir Lisica piše, ova knjiga stiže od Mostarca koji s pravom može istaći da najbolje poznaje one o kojima piše. Autor je po prirodi realista koji zna pohvaliti, ali i kritikovati pojave iz svoje okoline, te se baš zbog toga i odlučio na ovaj poduhvat u kojem otkriva sve strane hercegovačke društvene i političke svakodnevnice.

Recenzije djela su pisali doc.sc. Ibrahim Kajan, Safet Pozder i Ermin Zec, a iz njihovih recenzija izdvajamo riječi dr. Ibrahima Kajana:

„Naslov Priče iz Hercegovine ne krije tekstove književne pripovijedne vrste, što je u prvi mah (čitatelju) snažno sugerirano. Ovdje nije riječ o beletrističkoj, književnoj narativnoj vrsti koja podrazumijeva priču u užem značenju. Riječ je o priči šireg i kolokvijalnog, fluidnog značenja, koje se u jednom medijskom prostoru oblikuju i širokoj publici prezentiraju poglavito kroz prepoznatljive publicističke žanrove vijesti, eseja, intervjua, reportaže ili feljtona.“

Knjigu je izdala Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport AKOS u Sarajevu 2021. godine.

Kultura

bs-ba

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281960315674662

Islamska Zajednica